Watkins Family Hour – Vol. II

Watkins Family Hour reflecteert op twintig jaar gemeenschap, concerten en creëren met een nieuw album Vol. II

Release 19 augustus, Vol. II heeft ook ruimte voor gasten zoals Fiona Apple, Jackson Browne, Lucius en nog veel meer.

Los Angeles, CA – Het is iets meer dan twintig jaar geleden dat de muzikale broer en zus Sara en Sean Watkins hun Watkins Family Hour-shows begonnen in L.A.’s geliefde nachtclub Largo. Twee decennia, twee studioalbums en honderden optredens later maken de twee de balans op van de steeds evoluerende gemeenschap van muzikanten en muziekliefhebbers die het project heeft helpen opbouwen. Als onderdeel van die reflectie brengt Watkins Family Hour zijn derde studioalbum uit, Vol. II. De collectie bevat een aantal oude vrienden van de show – Fiona Apple, Jon Brion, Jackson Browne, Madison Cunningham, Lucius, Gaby Moreno, Benmont Tench en Willie Watson, om er maar een paar te noemen – samen met Sean en Sara op elf tracks die het waar Watkins Family Hour begon, hoe het project groeide en waar het in de toekomst naartoe zou kunnen gaan samenvatten.

Naast de aankondiging van het aanstaande album, deelde Watkins Family Hour vandaag een voorproefje van Vol. II met ‘Hypnotized’, een onsamenhangend trippy Tune-Yards-nummer dat een gearticuleerde demonstratie werd van hoe goed Watkins Family Hour is in het opnieuw bedenken van liedjes; een fijne balans tussen het bronmateriaal en het nu kenmerkende geluid van de Watkins. “Toen we op tournee waren voor onze vorige plaat, hoorden we dit nummer van Tune-Yards op de radio en luisterden er daarna bijna elke dag naar terwijl we naar de volgende stad reden”, herinneren Sara en Sean zich. “Hun versie is zo mooi ingewikkeld en wild. We wisten dat het een uitdaging zou zijn, maar het werd duidelijk dat we het ding zelf moesten leren en opnemen.” Deze versie van “Hypnotized” op Vol. II wordt gecompleteerd door de drums en bas van respectievelijk Griffin Goldsmith (Dawes) en Sebastian Steinberg (Soul Coughing, Fiona Apple, Blake Mills), die, in de woorden van Sean en Sara, “zo’n diep en mysterieus gevoel gaven aan het nummer.”

Meer over vol. II: Vol. II volgt op Watkins Family Hour’s tweede album Brother Sister, dat ze uitbrachten toen de COVID-19-pandemie de wereld begon te veroveren en op zijn beurt de livemuziekindustrie stopte. Die plaat was, toevallig, een rustigere aangelegenheid, met het muzikale samenspel tussen Sara en Sean dat het Family Hour-hart kloptliet kloppen. In veel opzichten is het ook een opvolger van Watkins Family Hour, het titelloze album uit 2015 dat de band introduceerde bij een breder publiek en hen, samen met enkele van hun naaste medewerkers, op tournee stuurde.

Sean en Sara hebben Vol. II in januari 2022 opgenomen. De broer en zus en hun gasten namen de hele LP op in slechts drie dagen, en konden dus snel opbreken in de historische East West Studio in Los Angeles met producers David Boucher en Tyler Chester. Tijdens het plannen van het project had het paar een uitgebreide selectie van eerdere Family Hour-gasten om uit te kiezen, een proces dat ook bijdroeg aan de songselectie voor het album. “Een groot deel van de strategie was om de nummers verbindend te laten zijn met de gasten waarvan we wilden dat ze deel uitmaakten van de plaat”, zegt Sara. “Dus we wisten bijvoorbeeld dat Willie Watson iemand was die we op de plaat wilden hebben, omdat we zo’n lange geschiedenis met hem hebben. Dus deden we het Jim en Jesse-nummer ‘She Left Me Standing on the Mountain’ met Gabe Witcher en Willie, die beiden deel uitmaken van de stichting van het Family Hour.”

Terwijl Vol. II zeker een viering is van de gezamenlijke show van de band zelf, het is ook een eerbetoon aan Largo, de geliefde locatie in Los Angeles waar ze voor het eerst werden gehost en is een essentieel knooppunt van de creatieve gemeenschap van de stad. “We wilden vastleggen wat we door de jaren heen hebben gedaan, maar ook het proces dat voortdurend aan het werk is, namelijk deze vermenging van de muzikale gemeenschap hier in Los Angeles die Largo omringt.”

Terwijl zowel Sean als Sara blijven werken aan hun eigen solomuziek, evenals met hun andere bands zoals Nickel Creek en I’m With Her, blijft Watkins Family Hour een onschatbare bron en een respijt voor hen beiden, met een bekende maar altijd- evoluerende ruimte om nieuwe ideeën te testen, nieuwe medewerkers te ontmoeten en, belangrijker nog, plezier te hebben in het doen van wat ze leuk vinden.

“Het was heel opwindend om deel uit te maken van deze opnamesessie, het gebeurt en groeit en stelt ons in staat om diep in deze muzikale gemeenschap te graven”, zegt Sean. “De consistentie is van onschatbare waarde geweest voor ons beiden, als muzikanten.” Sara voegt eraan toe: “Maar ook in het leven was en blijft het Family Hour een groot deel van het gevoel dat we ons verankerd voelen in de gekke stad Los Angeles.”

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE