Shemekia Copeland – Done Come Too Far

Bekroond blues-, soul- en Americana-zanger Shemekia Copeland bezit één van de meest direct herkenbare en diepe soulvolle rootsmuziekstemmen van onze tijd. Ze is wereldwijd geliefd vanwege de onverschrokkenheid, eerlijkheid en humor van haar onthullende muziek, maar ook vanwege het leveren van elk nummer dat ze uitvoert met ongeëvenaarde passie. Copeland — winnaar van de Blues Music Award 2021 voor B.B. King Entertainer Of The Year — maakt op een intens persoonlijk niveau contact met haar publiek en neemt ze mee op wat The Wall Street Journal “een consequente rit van gedurfde en hedendaagse blues” noemt. NPR Music zegt dat Shemekia zingt met “pittige opstandigheid en krachtige overtuiging”. De Houston Chronicle beschrijft haar liedjes als “veerkrachtige smeekbeden voor een vriendelijkere toekomst”.

Op haar nieuwe Alligator-album, Done Come Too Far, vervolgt Copeland het verhaal dat ze begon te vertellen met het baanbrekende America’s Child uit 2018 en de Grammy-genomineerde Uncivil War in 2020, en weerspiegelt haar visie op het verleden, het heden en de toekomst van Amerika. Op Done Come Too Far brengt ze haar keiharde muzikale waarheden door haar ogen, die van een jonge Amerikaanse zwarte vrouw, een moeder en echtgenote. Maar ze houdt ook van een leuke tijd, en haar muziek weerspiegelt dat, waarbij haar sluwe gevoel voor humor soms centraal staat. “Dit album is gemaakt door alle kanten van mij – blij, verdrietig, gek, woedend – ze maken allemaal deel uit van wie ik ben en wie we allemaal zijn. Ik ben niet politiek. Ik heb het gewoon over wat er gebeurt in dit land.”

En ze houdt zich niet in. Opgenomen in Nashville en geproduceerd door multi-instrumentalist/songwriter Will Kimbrough (die ook haar vorige twee albums produceerde), is Done Come Too Far, Copeland op haar charismatische, gepassioneerde, confronterende best. Met een uniek doel voor ogen en aanzwellende kracht ontketent Copeland de verschroeiende, door de geschiedenis gevoede nummers ‘Too Far To Be Gone‘ (met Sonny Landreth op verzengende slide-gitaar) en ‘Done Come Too Far‘ (met Grammy-winnaar Cedric Burnside duetten zingend en Mississippi Hill Country bluesgitaar spelend ). “Als je denkt dat we stoppen”, zingt ze in beide nummers, “heb je het mis.” In ‘The Talk‘ deelt Copeland de meedogenloos eerlijke, schrijnende realiteit van een zwarte moeder die met haar zoon praat over het overleven van een confrontatie met de politie (met de grote Charles Hodges van de beroemde Hi Rhythm Section op een pulserend B-3-orgel). Op het tijdloze ‘Pink Turns To Red‘ (geschreven en opgenomen voorafgaand aan de schietpartij op een school in Uvalde, Texas in mei 2022), hekelt Copeland de Amerikaanse wapengeweldepidemie.

De betere tijden en dagen van Done Come Too Far beginnen met het sterke, leuke en swampy ‘Fried Catfish And Bibles‘ en de schop onder je kont krijg je met de semi-autobiografische ‘Fell In Love With A Honky‘. De geest wordt verlicht in Copeland’s feestelijke interpretatie van Ray Wylie Hubbard’s ‘Barefoot In Heaven‘, voordat de set wordt afgesloten met het oprechte liefdeslied, ‘Nobody But You‘, geschreven door haar beroemde vader, de overleden Texas bluesman Johnny Clyde Copeland.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE