Derrick Procell – Hello Mojo!

EL PASO, TX – Catfood Records kondigt een releasedatum van 1 augustus aan voor Hello Mojo!, het labeldebuut van de in Chicago gevestigde soul/blues-man Derrick Procell. Hallo Mojo! werd geproduceerd door bekroonde blues zanger/gitarist en collega Catfood labelgenoot Zac Harmon, opgenomen in Sonic Ranch, Tornillo, Texas, met The Rays als begeleidingsband: Johnny McGhee – gitaar; Dan Ferguson – keys; Bob Trenchard – bas; Richy Puga – drums; Frank Otero – trombone; Andy Roman – tenor- en altsax; Nick Flood – bariton en tenorsax; Mike Middleton – trompet; plus SueAnn Carwell, Meredith Colby en Jessica Ivey – achtergrondzang. Zac Harmon is als speciale gast met drie nummers op gitaar.

“Ik heb al het originele materiaal op de plaat geschreven of mede-geschreven”, zegt Derrick Procell over de nieuwe schijf. “Vier van de nummers zijn geschreven in samenwerking met Grammy-winnaar Terry Abrahamson, die bekend staat om zijn werk met Muddy Waters, en is de afgelopen 10 jaar mijn schrijfpartner geweest. Drie van de nummers zijn geschreven in samenwerking met Catfood Plateneigenaar en bassist Bob Trenchard, waaronder ‘Broken Promise’, met mij op harp en een zoete in Motown-stijl koor. Een ander Procell/Trenchard-origineel is een kant-en-klare blues/rockertrack voor de volgende grote film met een boksthema, ‘The Contender!’”

Procell legt uit hoe de opnamesessies tot stand kwamen. “Het hele proces kwam op gang toen Bob van El Paso naar Chicago vloog en we brachten een heel druk weekend door met het beluisteren van nummers van mij en het schrijven van verschillende nieuwe liedjes samen. Nadat we er een aantal gedemonstreerd hadden in mijn thuisstudio hadden we meer dan genoeg stevig materiaal voor de plaat. Het oorspronkelijke plan was om Jim Gaines in te schakelen als producer voor mijn plaat. Jim heeft gewerkt met Catfood op een aantal projecten in het verleden, waaronder hun laatste release, Zac Harmon’s BMA-winnende Long As I Got My Gitaar. Maar de omstandigheden zorgden ervoor dat Jim de fakkel van de productie doorgaf aan Zac. Zac en ik hadden elkaar niet eerder ontmoet, maar we hebben een paar maanden telefonische preproductie doorgebracht met liedjessuggesties, arrangementideeën, enz. Tegen de tijd dat we elkaar eind februari eindelijk in El Paso ontmoetten, hadden we een redelijk goed idee van de richting van Hallo Mojo! Ik arriveerde in El Paso en ontmoette uiteindelijk de Rays… kleurrijke Johnny McGhee, intens en dynamisch Richy Puga en de getalenteerde toetsenist Dan Ferguson. Toen ontmoette ik Zac voor het eerst en wist ik dat ik een vriend had gemaakt voor het leven, een geweldige keuze als mijn producer.

Het titelnummer, ‘Hello Mojo!’, was meteen een favoriet. Het is het enige nummer op de plaat waar ik piano op speelde. lk droeg de rest van het toetsenbord over aan de meer dan capabele meneer Ferguson. Echter, na een paar trips naar de studio liet ik hem zien zien wat ik zocht voor die track, hij draaide zich naar me toe en zei: ‘Nou waarom speel je het dan niet gewoon!’ Zac was het daarmee eens en daar gingen we. Ik was blij om de rest van de klaviertaken over te dragen aan Dan, die meesterlijk speelde op alles, van piano tot Hammond-orgel tot Hohner Clavinet. “Zijn Billy Preston – achtige Clavinet aanslagen op ‘A Tall Glass of You’ is over de top, evenals een aantal machtige achtergrondzang van de legendarische SueAnn Carwell. “Het nummer dat veel mensen zal verrassen, is mijn herbewerking van een oude Kinks rocker, ‘Who’ll Be the Next In Line.’ Killer blazerssectiewerk en lekkere gitaar van Johnny maken deze echt speciaal.

“Toen de week voorbij was, hadden we tien geweldige ritmetracks opgenomen, samen met de meeste overdubs, achtergrondzang en leadzang. Ondertussen gaf Zac’s vriend Munyungo Jackson een aantal ongelooflijke percussies in Los Angeles weg. Ik heb een deel van mijn zangwerk hier thuis kunnen voltooien en heb mijn vrouw, Meredith Colby, toegevoegd op wat achtergrondzang. Ik vloog een maand later terug naar Texas om met Bob te werken aan het opnemen van de blazers, die prominent aanwezig zijn op de helft van de nummers.”

Derrick Procell en Catfood Records-oprichter Bob Trenchard kwamen voor het eerst met elkaar in contact tijdens de begindagen van de pandemie in 2020. Het begon toen Procell een telefoontje kreeg van een andere Catfood-artiest, James Armstrong, die had Derrick’s naam van Chicago harmonica legende Billy Branch. James produceerde een paar nummers voor Catfood die uiteindelijk werden uitgebracht als digitale singles. Beide nummers waren sociaal/politiek commentaar: “Rise Up Resist” en “Black Man’s Justice”, en veranderde uiteindelijk in duetten met soul / blues-krachtpatser Annika Chambers.
Procell vat samen: “Ik denk dat Bob wat meer onderzoek naar mij heeft gedaan, want een jaar of zo later nam hij contact op met” het aanbod om een ​​heel album op zijn label op te nemen, en hier zijn we dan!”

Release: 1 augustus 2022
Label: Catfood Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE