John Nemeth – May Be The Last Time

Muzikanten zijn altijd een van de eersten om te reageren in tijden van crisis en bieden hulp en lenen hun tijd en talenten om een ​​goed doel te steunen. Toen het nieuws de ronde deed, had de bekroonde bluesman John Németh een operatie ondergaan om een ​​mogelijk carrièrebeëindigende en levensbedreigende ziekte te behandelen, verschillende van zijn oude vrienden stonden op om hem te helpen May Be The Last Time op te nemen nog voor zijn operatie.

Georganiseerd door de geroemde gitarist Kid Andersen, die de sessies organiseerde in zijn Greaseland-studio’s in Californië en bracht mede West Coast-muzikanten en levende legendes Elvin Bishop en zijn Big Fun Trio (Bob Welsh en Willy Jordan) met Alabama Mike mee voor een goede dosering. In mei van dit jaar namen ze twee dagen lang oude favorieten en nieuwe nummers van Németh op in een freewheelende jamsessie die resulteerde in elf nieuwe nummers die de urgentie en louterende essentie van de muziek en de broederschap die ze delen, vastleggen.

De set begint met een oprechte interpretatie van ‘The Last Time’, een traditioneel gospelnummer dat beroemd is gemaakt door The Staples Singers, waarbij Németh vreugdevolle vrijheden neemt met de teksten. De jongens branden vervolgens door de Elvin Bishop Band-klassieker uit 1972 “Rock Bottom;” de lowdown blues klonk nog nooit zo goed. Németh onderzoekt de lessen van het leven op een uitgeklede versie van zijn deuntje, “Sooner Or Later”, dat voor het eerst verscheen op zijn Memphis Grease-album dat in 2015 de Blues Music Award (BMA) voor “Best Soul Blues Album” won. Andersen schittert op de contrabas op een swingend arrangement van J.B. Lenoir’s sociale commentaar uit 1966, “Feeling Good”, dat tot op de dag van vandaag schrijnend blijft. Niemand anders kon de zang leveren zoals hij doet, dus het spreekt voor zich dat Bishop naar de microfoon stapte om de band door zijn swampy worsteling “Stealin ‘Watermelons” te leiden.

Németh demonstreert vervolgens zijn bekroonde vocale kunsten op de Wilson Picket soulklassieker “I Found A Love”, uitgevoerd als een duet met Willy Jordan. De crew vermaakt zich met ‘Sexy Ways’, van de vroege Rhythm & Blues- en doo-wop-pionier Hank Ballard van The Midnighters. Németh stapt in de schoenen van Junior Wells voor de bump en grindblues “Come On In This House”. Welsh speelt honky-tonkpiano op een ander deuntje van Memphis Grease, het onstuimige roadnummer ‘Elbows On The Wheel’, en Jordan slaat hard op de Cajon tijdens de Slim Harpo-blueswandeling ‘Shake Your Hips’. De sessie eindigt met een vrolijke noot via het stampende Elvin Bishop-nummer “I’ll Be Glad”, met al zijn eigenwijs optimisme.

Release: 16 september 2022
Label: Nola Blue Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE