Jeffrey Halford and The Healers – Soul Crusade

Van de vele tekenen van genialiteit die geassocieerd worden met een rock-‘n-roll-grootheid, doemt vooral het talent op om jezelf te omringen met veel talent, met The Rolling Stones misschien wel het meest opvallende voorbeeld. Jeffrey Halford bewandelt een poëtisch rootsy pad op zijn nieuwste release, Soul Crusade, een combinatie van een robuuste collectie van liedjes geïnspireerd door gospel, folk, soul en blues, met een formidabele lijst van muzikale bijdragers. Het resultaat is een van de meest benaderbare en groovy albums van Halford.

Opmerkelijke gastbijdragen zijn onder meer lapslide-meester Bruce Kaphan (REM, Jewel, The Black Crowes, Sheryl Crow), singer-songwriter/multi-instrumentalist Tom Heyman (Alejandro Escovedo, Chuck Prophet) en alt. bluespionier Preacher Boy, en ook Mark Karan (BobWeir). Er is ook wat familiemagie aan de gang, met Jeffrey’s zoon en dochter Aaron en Hannah die hun vaardigheden aan de mix toevoegen. Een bekend gezicht in het publiek is Halfords oude muzikale partner Adam Rossi, die niet alleen drums en toetsen speelde, maar ook het album co-produceerde. “Het is eigenlijk Adam Rossi en ik die hetzelfde gevoel delen,” zei Halford. “We hebben 15 jaar samen gespeeld, dus hij snapt het, hij is snel, creatief en heeft een open geest.”

Foto: Adam Rossi

Na enkele seconden in het openingsnummer is het meteen duidelijk dat Soul Crusade niet alleen een albumtitel is, het is een manifest. “Another Skyline”, met zijn statige groove en klaaglijke melodieën gebufferd door discrete blazers en aanzwellend orgel, roept het beste op van canonieke roots-rocklegendes zoals The Band op hun meest gospel-geïnspireerde songs hetzelfde kan gezegd worden van de Al Green Esque “Walk to the River”. Het door Randy Newman, New Orleans geïnspireerde “Pie Eyed Poets Plea” is een hoogtepunt. Het einde van de collectie songs is “Sad Sinking Feeling”. Het is een even soulvolle compositie, met een vleugje van die volkse “Sittin’ on the Dock of the Bay”-sfeer, maar de gemakkelijke swing van het nummer doet ook denken aan Neil Young uit het “Harvest”-tijdperk, een vergelijking die blijft kloppen bij het luisteren naar nummers zoals “Wandering Kind” en “Pescadero”. De laatste is een van de sterkste vocale melodieën van Halford, en als je geen traan in je ogen hebt nadat je Halford “the winding road narrows” hebt horen rijmen met “Pescadero”, dan is dat hart van jou harder dan die van anderen.

Fans die Jeffrey Halford door zijn vele muzikale decennia hebben gevolgd, zullen niet verbaasd zijn over de volwassenheid en beheersing die te zien zijn in deze onberispelijke verzameling soulvolle folkrock. Hij heeft zijn hele carrière naar dit soort werk toegewerkt en het is een groot genoegen om een ​​meester te ervaren die op het hoogtepunt van zijn kunnen werkt. Voor degenen die nieuw zijn met de man en zijn muziek, die kunnen uitkijken naar het ontdekken van een van de grote troubadours die in de Americana-traditie werken.

Release: 23 september 2022
Label: Continental Song City

PRESS QUOTES
Los Angeles Weekly noemde Halford “een van de beste stemmen in Americana today”

Bill Wyman van de Rolling Stones zei: “Ik hou echt van de manier waarop deze jongens grooven.”

“Country heeft een nieuwe koning in Jeffrey Halford & The Healers” – No Depression

“Het spel is lekker, arrangementen zijn to the point. Het vermogen van Halford om canonieke referenties in te weven is indrukwekkend. Dylan toespelingen, maar dan meer impressionistisch. Schenk jezelf nog een rondje in.” – Rolling Stone

SOUL CRUSADE European tour

The Healers zijn: multi-instrumentalist Adam Rossi en op power bas Mike Anderson.

13 otktober 2022 | Mandy’s Lounge | Homburg (Saar) | DE
16 oktober 2022 | Texel Blues Festival | Texel | NL
18 oktober 2022 | MusicStar | Norderstedt | DE
20 oktober 2022 | Club am Donnerstag | Hamburg | DE
21 oktober 2022 | Kulturwerk am See (Support Krissy Matthews) | Norderstedt | DE
22 oktober 2022 | Ramblin’ Roots Festival (TivoliVredenburg) | Utrecht | NL
24 oktober 2022 | ’t Groot Verzet | Lint | BE
25 oktober 2022 | Q-Bus | Leiden | NL
29 oktober 2022 | Hoeve Blues Festival | Venray | NL
30 oktober 2022 | Meziek mit Bus Festival | Ruischerbrug, Zuidwolde en Thesinge | NL

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE