JOE LYNN TURNER KONDIGT DE RELEASE AAN VAN ZIJN NIEUWE ALBUM “BELLY OF THE BEAST”

Vandaag presenteren ze de eerste track van het aankomende nieuwe studioalbum van de iconische zanger, getiteld “Belly Of The Beast”. De officiële lyric video van de titeltrack kun je onderaan bekijken.

Na miljoenen platen te hebben verkocht, voor talloze fans te hebben gespeeld en als frontman te hebben opgetreden van enkele van de meest invloedrijke rockbands in de geschiedenis, spreekt de bekroonde songwriter en power vocalist Joe Lynn Turner zijn mening zo luid mogelijk uit op zijn elfde album ‘Belly Of The Beast’. Door de krachten te bundelen met de bekende producer Peter Tägtgren [Hypocrisie, PAIN, Lindemann], roept de in New Jersey geboren krachtpatser het soort heavy metal op dat niet alleen je vuist in de lucht pompt, maar je ook aan het denken zet.

“Belly Of The Beast is a phrase we’ve heard over and over again in history,” observeert Turner. “You can trace the cults and corruption all over the world back to prophecies in the Bible. It feels like it’s coming to fruition these days. When you look at the book of Revelation, there it is. I’ve always dipped into esoteric knowledge, Hermeticism, Occultism, Bible research, Eclectic philosophy. I’ve been fascinated with discovery of hidden mysteries. We are in a true spiritual war right now. It’s Good versus Evil. We’ve all got an Angel on one shoulder and a Devil on the other. We’re in the Belly of the Beast, trapped in the System, and there’s no way out of it. The album addresses this.”

Een carrière van vijf decennia heeft hem voorbereid om deze uitspraak te doen. Joe richtte in 1977 Fandango op en zong op vier albums van de band voordat Rainbow-gitarist Ritchie Blackmore belde. Zijn vocalen waren de drijvende kracht achter het baanbrekende Difficult to Cure in 1981. Het album behaalde goud in de UK, Frankrijk en Japan, en bereikte daarnaast ook de Top 50 van de US Billboard Top 200 en Top 3 in de UK Top Albums Chart. Een jaar later schitterde hij op Straight Between the Eyes, dat Guitar World achteraf bejubelde als één van ‘The 25 Greatest Rock Guitar Albums of 1982′. Het bracht ook de US Hot 100-hit “Stone Cold” voort. In 1988 wilde een VP van Polygram dat Turner zijn schrijf- en zangtalenten verder uit zou breiden en samen ging werken met de legendarische shredvirtuoos Yngwie Malmsteen voor zijn project Rising Force. Niet lang daarna werkte hij opnieuw samen met Blackmore voor Deep Purple’s Slaves and Masters [1990], dat de gouden status bereikte in Zwitserland en Japan.

Daarnaast heeft Turner meegeschreven aan, en verscheen hij op klassiekers zoals Mick Jones’s Mick Jones [1989], Riot’s The Privilege of Power [1990] en Lita Ford’s Dangerous Curves [1991], om er maar een paar te noemen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat hij achtergrondzang leende aan Michael Bolton’s dubbel-platina The Hunger [1987], Cher’s platina album Cher [1987] en Billy Joel’s GRAMMY® Award-genomineerde viervoudig-platina album Storm Front [1989]. Van 2001-2004 werkte hij samen met zijn vriend en evenknie Glenn Hughes en vormde zij samen HTP ”Hughes Turner Project”. De release van twee veelgeprezen albums en twee daaruit voorvloeiende wereldtournees gaven hem nog meer erkenning.

In 2017 ontmoette hij Peter Tägtgren voor het eerst, na een optreden op het verjaardagsfeest van diens broer. Kort daarna werkten Joe en Peter samen aan hun eerste nummer “Don’t Fear The Dark”, waarmee ze hun creatieve partnerschap versterkten en wat later het album Belly Of The Beast zou worden.

“It happened completely by accident, but some of the best things happen by accident,” merkt Joe op. “I was not very familiar with Peter’s bands Pain and Hypocrisy, but when we met, I loved his personality, and I felt like we had a chemistry together. On the writing side, you have to change and grow to mature. I had this in me. As far as pushing into a heavy vein, Peter said, ‘Joe adapted his voice,’ which is the truth. It’s still me though. I kept it dirty, gritty, and metal.”

De titeltrack en de eerste single “Belly Of The Beast” hakt er meteen snoeihard in, met een spervuur van gitaren en contrabas. Voorafgaand aan de gierende gitaarsolo, galmt het pleidooi: “Heaven help us shall we be released, ‘cause we can’t break free.”

“It’s all about the ritual and the Serpent God of Fear, which is Lucifer,” vertelt Turner. “Who creates the spell upon Mankind. If you believe in good, you must believe in evil. It’s the Yin and Yang of life. They must co-exist, it’s simple physics. This track had an evil flavor, so upon listening, the story line was obvious to me. Peter sprang the double-time chorus on me, and we went for it.”

In dit hoofdstuk van zijn leven nam hij ook een cruciale persoonlijke beslissing. Op driejarige leeftijd werd bij Joe alopecia vastgesteld, Toen hij 14 was, begon hij een pruik te dragen, waarbij hij te maken kreeg met emotionele en psychologische schade door het vele pesten op school. Dus droeg hij het haarstukje gedurende zijn hele carrière, totdat hij uiteindelijk besloot het zonder te doen. “In a way, it’s a blessing and a curse,” geeft hij toe. “I have nothing to prove, and I can wear a wig—or not. I am free to do what I want. I’m a grown man, and I’m getting to be an older man. Many men in this business eventually come to the decision to continue to ‘’wear hair’’ or shave their head which is very fashionable today. Either way, it takes a lot of personal courage. Assholes in high school trying to kick me around made me stronger and gave me the necessary motivation and strength to rise above the rest. Anger and pain are a great tool. If applied correctly, it could develop you to become the best version of yourself. Instead of running away, I was ‘’hiding in plain sight”.

Uiteindelijk heeft Joe een boodschap te brengen met Belly Of The Beast.
“Rock‘n’Roll is about entertainment of course, but I hope you hear the message as well, It seems like everyone has sold their souls to major corporations. Once people are rich and popular, they become a part of the establishment. Where are the rebels? Who’s going to say, ‘Fuck you! We aren’t going to take this shit?’ I am.”

Release: 28 oktober 2022
Label: Mascot Label Group

Tracklist:
01 Belly Of The Beast
02 Black Sun
03 Tortured Soul
04 Rise Up
05 Dark Night Of The Soul
06 Tears Of Blood
07 Desire
08 Don’t Fear The Dark
09 Fallen World
10 Living The Dream
11 Requiem

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE