Jack McDuff- Live at Parnell’s

Jazzorganist ‘Brother’ Jack McDuff (geboren Eugene McDuffy in 1926, 17 september 1926 – 23 januari 2001) was de tweede na de beruchte Jimmy Smith in termen van roem en de impact die hij maakte als de koning van de toetsinstrumenten – de Hammond B -3 Orgel. Als autodidact op het orgel nam hij eind jaren ’50 en begin jaren ’60 op met Willis Jackson & Roland Kirk, waarmee hij hoog kaliber soul-jazz voor Prestige Records en later Argo / Cadet, Blue Note en Verve Records smeede. McDuff kan ook de eer opeisen voor het lanceren van de carrière van een bijzonder begaafde jonge jazzgitarist toen hij George Benson rekruteerde voor zijn eigen kwartet, wat resulteerde in Bensons eerste solodeal in het midden van de jaren zestig.

‘Live At Parnells’ bestaat uit 15 nummers geselecteerd uit een ontmoeting van een week in juni 1982. Stilistisch bestrijken Jack en zijn groep veel terrein, vooral voor een orgelkwartet – van prachtige old school funky, gruizige blues met nummers zoals Walkin’ The Dog & Blues 1 & 8, jazzstandards zoals April In Paris en A Night In Tunesië tot een aantal hectische en duidelijk edgy snelle jazzfusion-typenummers – Make It Good en Untitled D Minor – en dit weerspiegelt hoe Jack’s oren open stonden voor de nieuwere, vrijere geluiden die zich in de jazz hadden ontwikkeld en weerspiegeld in sommige van zijn opnames als ‘The Heatin’ System’ – aangezien verschillende nummers modale en fusion-accenten hebben die opmerkelijk actueel klinken. Greg Boraman van Soul Bank legt in het 23-jarige achtergrondverhaal uit hoe deze geweldige release van niet eerder uitgebrachte muziek door een bonafide jazzlegende tot stand kwam.

“Ik hoorde deze live-opnames voor het eerst in 1999, toen ik de jazzorgelwebsite van Scott Hawthorn tegenkwam, waar hij in 1982 zijn persoonlijke opnames van Jack en zijn band in Parnell’s in Seattle beschikbaar had gesteld. Het was geweldig om deze muziek te hebben, om uit te proberen – ondanks de duidelijke tekortkomingen met de staat van de opnames zelf”.

Ze werden niet alleen oorspronkelijk gemaakt op een C60-cassette die in de loop van de decennia was verslechterd, maar, zoals Scott uitlegt: “De luidsprekerkast van Jacks Leslie had een scheur in de baswoofer. Het ding klonk prima totdat hij op een Bb- of A-baspedaal trapte en toen volgde een zeer luide “buzzzzzz”, Jack negeerde het en speelde hoe dan ook met de pedalen”. Boraman stuurde de opnames naar Claudio Passavanti, van mastering- en audioproductiebedrijf Dr Mix om het te beoordelen en hij begon het lange proces van het herstellen van de audio met behulp van op AI gebaseerde audiotechnologie, namelijk ‘RX9’ van iZotope, en begon deze opnames te transformeren van bijna luisterbaar naar commercieel uit te brengen.

Luisteraars zullen nog steeds op sommige stukken overblijfselen van de originele tapes onvolkomenheden horen, en af ​​en toe een vleugje van het gezoem van Jacks gescheurde Leslie-luidspreker, maar alles bij elkaar genomen, vooral in vergelijking met de opnames zoals ze waren – zou alleen de meest cynische criticus aan het einde zeggen dat de resultaten de aanzienlijke inspanning niet waard waren.

Release: 9 september 2022
Format: 3LP / 2CD

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE