Crystal Shawanda – Midnight Blues

Wiikwemkoong First Nation – 18 juli 2022 | JUNO Award-winnende powerhouse singer-songwriter Crystal Shawanda is terug met een nieuw studioalbum, Midnight Blues, gepland voor release op 30 september op True North Records. De nieuwste vurige bluesy Americana-collectie bevat de eerste single “How Bad Do You Want It” – een presentatie van haar, vol gas, raspende stem, ongeëvenaard in het hedendaagse muzikale landschap, en een authenticiteit voor het genre dat teruggaat tot haar jeugd.

“Toen ik opgroeide, had al mijn favoriete muziek deze broodkruimels die me naar de blues leidden”, zegt Crystal. “Ik citeer vaak Willie Dixon: ‘Blues is de wortel en al het andere is de vrucht.’ Zelfs de hedendaagse popmuziek is er al deze invloed die voortkomt uit de blues. Ik voelde me gewoon altijd erg aangetrokken tot de rauwheid en de echtheid van de blues.”

Geproduceerd en ontwikkeld in Nashville door haar man en oude medewerker Dewayne Strobel, is Midnight Blues – haar achtste studioalbum en vijfde sinds de overstap van een carrière als countryartiest – een verzameling originele nummers, zoals de verleidelijke klinkende rocker “Midnight Blues”, een moerassige dansvloergroove “Rumpshaker” en zachter “Take A Little Walk With The Moon”, evenals covers van de Howlin’ Wolf-klassieker “Evil” en haar versie van Celine Dion’s hit ” That’s Just The Woman In Me.”

“Dit is absoluut mijn meest favoriete album dat ik ooit heb opgenomen, omdat ik het gevoel heb dat mijn man me in een fotolijstje heeft gezet”, zegt Crystal. “Hij heeft echt vastgelegd wie ik ben als artiest. Hij liet mijn stem schitteren. Hij bracht het beste in mij naar boven en alle nummers die we schreven, en legde dit als liveshow vast en wie ik ben.”

Geboren in Wiikwemkoong First Nation, op Manitoulin Island, in Noord-Ontario, maakte Crystal kennis met de blues door haar oudste broer en met de country van weleer door haar ouders. “Ik hield ook van andere muziekstijlen die me naar de blues leidden”, zegt ze, alles aanhalend van Elvis Presley’s “Hound Dog”, geschreven door Big Mama Thornton, tot R&B-popster Monica’s “Misty Blue”, door Dorothy Moore .

“Ik was één van die kinderen die de liner notes lazen”, zegt Crystal. “Ik wilde alles weten, wie de songwriters, de muzikanten, de producers, de engineers waren. Ik wil altijd weten wie de bedenkers zijn, wie de moeders van uitvindingen zijn, wie ons allemaal heeft geïnspireerd! Ik ben een purist in hart en nieren, dus ik dook altijd terug om te leren van de meesters, zoals Etta James, voor zover vocalisten; Muddy Waters, voor zover het gevoel; en Buddy Guy, voor zover stylisten die veel branie hebben.”

En toch was Crystal’s eerste uitstapje als professionele zangeres in countrymuziek, niet in blues. Ze was begin twintig en had meteen succes na het tekenen van een Amerikaans platencontract bij RCA Nashville. Dawn of a New Day uit 2008, met de single ‘You Can Let Go’, bereikte nummer 1 in de Canadese Country Album-hitlijst en nummer 16 in de Billboard Top Country Albums, het best scorende album van een volbloed Canadese First Nations countryartiest (in het SoundScan-tijdperk). Haar eerste single, You Can Let Go.

Het jaar daarop verliet ze het label en richtte ze haar eigen New Sun Records op. Haar eerste release was het feestdagen album I’ll Be Home For Christmas. Haar volgende countryalbum was Just Like You uit 2010, dat in 2013 een Juno Award won voor Best Aboriginal Album, voordat ze de overstap naar de blues maakte met The Whole World’s Got The Blues uit 2014.

“Ik hou van alle muziekstijlen, maar er was gewoon altijd iets dat me naar de blues trok”, legt ze uit. “Ik had een countryhit op de radio, en ik verscheen op countrymuziekfestivals en ik deed een BB King-cover of Buddy Guy of Etta James. Binnen de countrymuziek moest ik, hoe graag ik er ook van hield, mijn stem veel inhouden. Het is heel moeilijk om je in te houden, en soms was het vermoeiend, terwijl ik met de blues helemaal los kon gaan.”

Terwijl andere artiesten werden omarmd toen ze de overstap naar een ander genre maakten – Taylor Swift van country naar pop; Dallas Smith van hardrock tot country; en Darius Rucker van pop/rock tot country, vindt Crystal het niet erg om te praten over de moeilijkheden die zij is tegengekomen.

“Countrymuziek is zo opgewonden wanneer iemand van welk genre dan ook naar hun wereld komt, in de hoop dat het hun wereld populairder zal maken. Het zal de coole factor verhogen, maar overschakelen van country naar blues is een stuk moeilijker omdat de bluesscene erg beschermend is omdat het zo’n origineel genre is. Ze willen dat het wordt gerespecteerd en bewaard blijft.”

Ze zou het gemakkelijker hebben gehad als ze een door blues beïnvloed geluid had gecreëerd, zoals de Black Crowes, Sass Jordan of Alannah Myles, maar Crystal kan haar mannetje staan ​​in elk gesprek over de bluespioniers. Toch houdt ze er nog steeds van om op haar onnavolgbare manier een iconische Canadese artiest te coveren. Op het laatste album was het “New Orleans Is Sinking” van The Tragically Hip en deze keer Celine Dion.

“Omdat ik zoveel wrijving had met de blues waarvan mensen zeiden: ‘Je weet niets over de blues’, probeer ik ze te laten zien dat ik niet zo bekrompen ben omdat veel mensen meer geïnspireerd zijn door de blues dan ze misschien beseffen. Nogmaals, ik probeer dat citaat van Willie Dixon te herhalen dat de blues blues is roots and everything else is the fruit.”

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE