Plastic Mermaids – It’s Not Comfortable To Grow

Het zijn surfers, ze bouwen hun eigen effectpedalen en ze hebben ooit de ontwerpen geschetst voor een synthesizer die volledig door duiven wordt bespeeld, maar op hun tweede volledige album ‘It’s Not Comfortable to Grow’, dat op zondag 16 september moet worden uitgebracht, de eindeloos inventieve Isle Of Wight vijf koppige Plastic Mermaids worden geconfronteerd met hun donkere kant. Het opmerkelijke album is een diepgaande en emotionele verkenning van de vele facetten van liefdesverdriet, gezien door de ogen van frontman en tekstschrijver Douglas Richards.

Het zongebleekte, slome ‘Disposable Love’ is de eerste single die van het album wordt onthuld en een van de momenten waarop Douglas momenten van voorbijgaande opluchting verkent, zoals hij uitlegt: “Het gaat erom terug te willen naar een vroegere plek, een vrijere plaats; een gevoel van niet veel waarde hebben, maar daar nostalgisch om zijn.”

De single komt met een vrolijke visual, gemaakt door Douglas en bestaande uit oude beelden van de band als tieners die skateboarden en feesten.

Het hart van Plastic Mermaids is de creatieve kracht van twee broers, Douglas en Jamie Richards, die het leven benaderen als een kunstproject, net zoveel liefde in de visuele concepten en enscenering van hun band stoppen als in hun unieke merk van psych-rock en elektronica. Voor Jamie, een technisch genie die erop staat een apparaat te maken voor elk geluid dat hij zich in zijn hoofd voorstelt, zijn de afgelopen twee jaar bezig geweest met het bouwen en op de markt brengen van zijn Planetarium-effectpedaal – een machine die een weelderige, wervelende galm maakt. Het is gebruikt door Bon Iver, Arcade Fire, War Paint, Kurt Vile, Granddaddy, Olafur Arnalds, Wilco, Chvrches, Bicep, Patrick Watsons, Hot Chip en Glass Animals – hij gaf zelfs een vroeg model aan Wayne Coyne van Flaming Lips.

De tracks zijn geschreven vanaf het begin van de eerste lockdown in maart 2020 en opgenomen in de zelfgebouwde studio van de band in het huis van Douglas en Jamie’s vader in Gurnard (Doug Ricahrds, Chris Newnham en Jamie Richards wonen vlakbij in Cowes, bassist Tom Farren in Newport en drummer Chris Jones in Freshwater).

“It’s Not Comfortable to Grow” zal digitaal worden uitgebracht, op cd, standaard zwart vinyl en een limited edition splattered vinyl.

Release: 16 september
Label: Sunday Best Recordings
25 september staan zij in Paradiso, Amsterdam (Indiestadt Festival)

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE