Laura Tate – Smokey Tango

New Orleans wordt al lang beschouwd als de geboorteplaats van Amerikaanse muziek, omdat het in haar straten was dat fusie van wereldinvloeden werden gemixt in een geweldige gumbo om de essentie van moderne jazz en blues te creëren. De in Texas geboren en getogen zangeres Laura Tate voelde de invloed van die Crescent City-muziek nadat haar vader het hele gezin mee nam om de grote Pete Fountain te horen. Voor haar zesde album, Smokey Tango, Tate en haar co-producer en muziekregisseur, voor een Grammy genomineerde muzikant en songwriter Terry Wilson, doken dieper in die invloed en nam een ​​dozijn nieuwe nummers op van southern soul, jazzy blues en smooth roots.

De collectie bevat nummers van Allen Toussaint, The Neville Brothers, Mojo Monkeys, Percy Sledge, en schrijvers, die ook de invloed van de Bayou en de Gulf Coast voelden, zoals Andy Fairweather Low, Stephen Bruton, Danny Everitt. Ook inbegrepen zijn nieuwe composities van Wilson geschreven voor het project, en een bonusremake van een Britse rockklassieker. Wilson’s belangrijkste mede-samenzweerders – Teresa James en Billy Watts – leende hun talenten aan de sessies samen met drummer Richard Millsap, Jeff Paris op toetsen en de blazerssectie van Paulie Cerra en Darrell Leonard met Wilson’s dochter Lucy voegde achtergrondzang toe, alles maakt dit een echte familieaangelegenheid.

Het smeulende “Yellow Moon” opent de set door trouw te blijven aan het origineel van de Grammy winaars van het gelijknamige album van de Neville Brothers met Haïtiaanse voodoo-ritmes met NOLA ziel. Het pittige reisverslag boogaloo “About To Get Gone”, gevolgd door de titeltrack van het swingende en vlammende nummer, “Smoky Tango”. Er werd flink wat pit aan “I Heard A Rumour” toegevoegd, van de Texaanse songwriter Danny Everitt en dat veranderde dit liefdeslied in een hartige rhumba. Tate laat zich gaan in de tedere ballad ‘Against My Will’, die getuigt van de kracht van liefde. Zij en de jongens leveren dan authentiek Basin Street Blues op “Champagne Melody”, met schitterende hoornarrangementen van Leonard.

Volgens de legende vind je in de dichte, met mist bedekte moerassen de ware schoonheid van
Louisiana en zelfs een paar monsters, waaronder het legendarische beest ‘Rougarou’. Wilson en Tate hebben een swamp rock anthem geschreven als eerbetoon aan dit mythische wezen als albumhoogtepunt. Dan Tate draait het gender om, om een ​​beetje plezier te hebben met de R&B-klassieker van Toussaint “A Certain Guy”, (Gal) die trouw blijft aan de 1961 Ernie K-Doe-versie. Deep Purple speelde het verhaal van een ongeluk op Montreux Jazz fest “Smoke On” The Water,” in een gitaar helden anthem. Tate en de haren transformeren het deuntje echter volledig door het verhaal te vertellen als een bayou boogie met een lome beat, vettige B3 en pittige bespeelde hoorns.

Tate brengt hulde aan de Louisiana Music Hall Of Famer Percy Sledge door zijn hit “It Tears Me Up” uit 1966 getrouw te coveren”, en wel met hart en ziel. Wilson en Noord-Californië singer-songwriter Gregory Sutton schreef voor Tate een gemakkelijk moeraspop-deuntje “School Boy Love” voor het album en het album wordt afgesloten met een andere Danny Everitt tune, “Lovers Game.”

Door te focussen op de subtiliteiten en nuances van de New Orleans-invloed op populaire muziek hebben Laura Tate en band van de Smokey Tango-collectie een verleidelijk gerecht gemaakt om jarenlang van te genieten. – Rick J Bowen

Release: 16 september 2022
Label: Blue Heart Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE