KB Bayley – Flatlands

Flatlands is het nieuwe album van songwriter en lapsteelgitarist KB Bayley. Het is de opvolger van de veelgeprezen Little Thunderstorms uit 2021, die lovende recensies en veel airplay ontving, inclusief shows gehost door Ricky Ross, Robert Elms, Eve Blair en Iain Anderson.

KB beschreef het album als “alles over de dingen die ons overkomen: groot, klein, tragisch, opbeurend, seismisch, significant, alledaags, hartverscheurend.” Flatlands gaat over de nasleep van die gebeurtenissen en kwam tot stand na een roerige periode voor zowel de KB persoonlijk als de wereld als geheel.

Het idee achter het album is tijdloos eenvoudig: één man in een kamer, met zijn Weissenborn-gitaar, tien liedjes zingend. KB zegt: “Ik wilde deze liedjes en verhalen in hun meest rauwe vorm delen, en ik wilde mijn liefde voor de Weissenborn-gitaar vieren als een uniek verhalend instrument.”

Het geluid is schaars,als een biecht, emotioneel. Er zijn tinten van het vorige album in de lyrische ideeën en het akoestische fingerstyle-spel, maar op deze plaat dragen de solo Weissenborn en KB’s onbegeleide stem de tien nummers, behalve een zachtvilten piano op één en mondharmonica van singer-songwriter Gavin Thomas op twee . Een paar vintage microfoons legden het onverbloemde geluid van het staal op de opengestemde snaren vast, de onmiskenbare resonantie van de Weissenborn en de intieme vocale levering van KB.

Zes van de tien nummers zijn KB-originelen. Het titelnummer spreekt over het terugkeren naar een geliefde plek en het voelen van de aanwezigheid van iemand die er niet meer is. ‘Driftwood Avenue’ gaat over opgroeien in een kleine badplaats, waar de diamanten hemel uit de kindertijd wordt vervangen door een rood licht en een gat in de grond (KB’s opvoeding omvat zowel de winderige Noordoost- en zuidkust van Groot-Brittannië.) Andere nummers beschrijven het proberen de tijd stil te zetten om iemand van wie je houdt vast te houden, voortdurende (en mislukte) pogingen om het opnieuw uit te vinden, en het raadselachtige ‘Comet Girl’, dat ‘er uitziet als geld, klinkt als whisky, op een regenachtige nacht.’

KB interpreteert ook nummers van vier van zijn favoriete songwriters op het album en onthult zijn diepe liefde voor oude en moderne rootsmuziek en voor Weissenborn-gitaar als songwritingplatform – ‘The L & N Don’t Stop Here Anymore’ van Jean Ritchie, ‘ Johnsburg, Illinois’ van Tom Waits, ‘The Black Crow Keeps on Flying’ van Kelly Joe Phelps en ‘Maybe It’s Time’ van Jason Isbell. KB: “Terwijl ik ‘Flatlands’ aan het opnemen was, was ik me bewust van een sterke connectie tussen deze nummers en het laatste album. Een muzikant en vriend van mij hoorde zei na eerste keer afspelen van het album: ‘KB – in de nasleep van seismische gebeurtenissen zullen er altijd echo’s zijn.’”

Format: CD, DL & STREAM
Label: Self-Released
Release: 4 november 2022

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE