Jimmy Carpenter – The Louisiana Record

Tweevoudig Blues Music Award-winnende saxofonist Jimmy Carpenter (2021/2022) heeft iets speciaals in de winkel voor zijn fans met de release van zijn nieuwe cd, The Louisiana Record, verwacht op 16 september op Gulf Coast Records.

“Toen Mike Zito, mijn oude vriend en mede-eigenaar van Gulf Coast Records, belde om het te zeggen… was het tijd voor mij om nog een plaat te maken, ik was super enthousiast”, herinnert Carpenter zich. “Toen hij me vertelde over zijn idee voor een coveralbum met Louisiana-thema, gaf ik toe dat ik… sceptisch was, maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik van het idee hield. Zoals Mike aangaf, het lijdt geen twijfel dat mijn tijd in New Orleans mij opnieuw definieerde als muzikant, en veranderde me voor altijd op vele niveaus. Toen hij voorstelde om naar Dockside Studio’s te gaan, gelegen aan de Vermilion River ten zuiden van Lafayette, Louisiana, en te gaan opnemen met de iconische New Orleans-engeneer, de heer David Farrell, en te gaan samenwerken met enkele van mijn beste vrienden en de beste muzikanten in die stad, was ik absoluut verkocht. Van een zeer lange en verbazingwekkende lijst, hebben we nummers gekozen van enkele van de belangrijkste songwriters in de Amerikaanse muziek, artiesten als Allen Toussaint, Fats Domino en Dr. John. The Louisiana Record is mijn eerbetoon aan de mash-up van Blues, Soul, Rhythm & Blues en rock-n-roll, dat is New Orleans Music.”

Meedoen met Jimmy Carpenter (sax en zang), voor wat rode bonen en rijst, op 11 nummers op The Louisiana Record zijn: Mike Zito – gitaren; Casandra Faulconer – bas gitaar; John Gros – piano/orgel; en Wayne Maureau – drums.

Jimmy Carpenter, nu gevestigd in Las Vegas, woonde en trad op in New Orleans van begin 2004 tot 2016, en zijn tijd daar heeft duidelijk zijn muziek beïnvloed. “Zonder twijfel, New Orleans en de muziek die uit die geweldige stad stroomt hebben een enorme impact op mij gehad, zowel muzikaal als persoonlijk”, zegt Carpenter. “Dit zijn nummers van iconische Amerikaanse songwriters, slechts een paar van mijn favorieten hebben mijn benadering van schrijven, spelen en leven gevormd. Het is onmogelijk om de invloed die New Orleans, zijn muziek en zijn muzikanten hebben gehad op mij te overdrijven, mij, als speler, songwriter en performer.

“De muzikale lat in New Orleans ligt erg hoog, en het is zowel angstaanjagend als inspirerend. Ik raakte eraan gewend om er tot over mijn oren in te zitten en vast te houden aan mijn lieve leven. Maar als hoe ontmoedigend de muziek ook kan zijn, werd ik verwelkomd en aangemoedigd door de muzikanten en de gemeenschap. Mijn vrienden die dit album met mij hebben opgenomen waren allemaal een enorm deel van mijn ‘opvoeding’ in die scene, en ik ben zo blij dat we weer bij elkaar kwamen om deze nummers op te nemen. “Er zijn zoveel liedjes die ik in mijn leven ben tegengekomen, dat is ontstaan ​​in Nola. Ik heb jaren geleden ‘l Hear You Knocking’ en ‘Travelin’ Mood’ gedaan, maar ik heb Fats Domino en Dr. John dat horen doen – recht voor mijn neus – en echt dit gaf mij een nieuwe betekenis.

“Terwijl ik naar nummers voor deze plaat zocht, was degene waarvan ik zeker wist dat ik het wilde doen de prachtige ballad ‘All These Things’, geschreven door een van ’s werelds grootste songwriters, Allen Toussaint, en oorspronkelijk opgenomen door Art ‘Poppa Funk’ Neville, het is de belichaming van de soul van New Orleans: eenvoudig, melodieus, groovend en een geweldig nummer voor een mooie sax.

“Something You Got”, door Chris Kenner, is een standaard in New Orleans, maar ik besefte niet hoeveel artiesten, van over de hele wereld, het hebben opgenomen. Ik denk dat we een erg cool, funky, vettige draai eraan hebben gegeven en het zal zeker in mijn normale set zitten.

“Deze plaat is heel anders voor mij, bijna volledig live opgenomen, met eenvoudige instrumentatie, en geen franje. Sterke melodieën, relaxte, groovende, iconische nummers die een waar genoegen waren om te spelen en te zingen, vooral met deze groep muzikanten, en letterlijk op de bayou bij Dockside Studios.”

Muzikanten:
Jimmy Carpenter – Saxophone & Vocals
Mike Zito – Guitars
Casandra Faulconer – Bass Guitar
John Gros – Piano / 83 Organ
Wayne Maureau – Drums
Jimmy Carpenter – Guitar (track 2)

Release: 16 september 2022
Label: Gulf Coast Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE