The Pinkerton Raid – The Highway Moves the World

The Pinkerton Raid speelt op grassroots-festivals langs de oostkust en verkent de kruising van folk, Americana en indierock om ‘een geluid voor dromers rond een kampvuur’ te creëren (zegt Ghettoblaster). Van 2020 tot 2022 heeft de band een reeks singles uitgebracht die behoren tot een dozijn nieuwe nummers op het vijfde volledige album van hun band, The Highway Moves The World.

“Telkens wanneer ik aan het einde van een albumcyclus kom”, legt songwriter Jesse James DeConto uit, die opgroeide in New England en nu in Durham, NC woont, “heb ik meestal nummers in de wachtrij staan ​​die niet pasten bij de vorige plaat . ‘Blood in My Eyes’ en ‘Sometimes, Brothers’ zijn jaren geleden geschreven, in hetzelfde seizoen als de nummers op Where the Wildest Spirits Fly. Tegen het einde van die cyclus werkte ik aan nummers als ‘Au Cheval’, ‘Cinnamon Sweet’, ‘Basement Tapes’ en ‘(Not All) the Boys Will Be Boys’. album over mijn familie, en dat omlijstte de nummers die volgden.

“Deze liedjes zijn schetsen van bepaalde ervaringen waarvan ik denk dat ze de persoonlijkheden, gaven en wonden van mijn ouders, mijn broers en zussen, mijn partner, mijn kinderen en een uitverkoren gezin weergeven. Maar het is niet alleen dat – er is iets universeels en representatiefs aan elk van deze individuen: mijn vrouw en dochter rekenen met het patriarchaat; de rijkdom en wrijving van verschillen binnen families; de vreugde en pijn van solidariteit en opoffering; de menselijke geest en de natuurgeesten. Het titelnummer, ‘The Highway Moves the World’, vertelt hoe mijn familie bij elkaar bleef langs de oostkust op en neer; de rode draad van het verhaal is liefde.”

American Songwriter noemde ‘Dream the Sun’ een ‘stralende… boodschap van hoop’. Met meer dan 140.000 streams op Spotify is “Cinnamon Sweet” zowel “donderend” als “speels”, zegt Spill Magazine. “Lisbet Cries” is “aangrijpend”, zegt Rolling Stone. “(Not All) The Boys Will Be Boys” is “een bluesy, langzaam brandende strijdkreet voor een betere versie van mannelijkheid”, zegt IndyWeek.

De bandleden:
Jesse James DeConto – lead and background vocals, acoustic and electric guitars, piano
David Wimbish – keyboards, acoustic and electric guitars, background vocals
Jonathan DePue – bass
Scott McFarlane – drums
Garret Langebartels – electric guitars
Caroline DeConto, Katie DeConto, Steven DeConto, Tori Elliott-Gingerich, Rebecca Kuhns, Sarah Shearin, Derek Skeen, Fleming Talton – background vocals

Album art by Jeannine Erasmus, layout by Rose DeConto

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE