O.R.k. – Screamnasium

Het nieuwe album van ex-Porcupine Tree-bassist Colin Edwin, bekroonde componist/zanger LEF, Pat Mastelotto van King Crimson en Carmelo Pipitone van Marta Sui Tubi.

Release: 21 oktober 2022
Label: Kscope

Het uitgebreide en emotionele Screamnasium is het meest essentiële album van ORk ​​tot nu toe. Spontaan maar ingewikkeld gemaakt, en misschien wel de meest beknopte verklaring van de sonische doelen van de band tot nu toe.

Met het kwartet dat een sterke creatieve band heeft gevormd in de loop van drie eerdere studioalbums en met ontelbare mijlen op tournee, is het langverwachte vervolg op de veelgeprezen Ramagehead van 2019 eindelijk gearriveerd. De opgekropte, ontspoorde energieën van O.R.k. hebben een release gevonden met hun gedurfde, louterende en opvallende nieuwe album Screamnasium.

Het tempo bepalende, lead single/album opener As I Leave levert een gedistilleerde vorm van de O.R.k. geest rechtstreeks aan de luisteraar. De krachtige zang van Lef, de energieke riffs van Carmelo Pipitone, de inventieve ritmische begeleiding van Pat Mastelotto en de kenmerkende bastonen van Colin Edwin geven Screamnasium een ​​verfrissende intensiteit en een nieuwe helderheid. Het energieniveau wordt gedurende de looptijd van 42 minuten gehandhaafd als O.R.k. pleit voor optimisme, tolerantie en empathie – dit zijn hoopvolle hymnes voor een steeds onzekerder wordende wereld.

Foto: Sebastiano Bongi Toma

Een bijzonder hoogtepunt is “Consequence”, waar Lef spart met het Grammy-winnende vocaal fenomeen Elisa, vooral bekend buiten haar geboorteland Italië vanwege haar samenwerking met de legendarische Ennio Morricone op de soundtrack van Quentin Tarantino’s Django Unchained.

Albumafsluiter “Someone Waits” is voorzien van virtuoze cellist Jo Quail die voor verleidelijke, verweven melodieën zorgt om Screamnasium tot een dramatische en onverwachte finale te brengen.

Colin Edwin merkt op: “Op dit moment voelt Screamnasium voor mij als het album dat we proberen te maken sinds we de band voor het eerst bedachten, zowel sonisch als qua songwriting en onderwerpen. We spelen alle vier naar onze natuurlijke krachten en we zijn erin geslaagd om zowel licht als schaduw en allerlei kleuren daartussen uit te drukken. Het weerspiegelt ons recente verleden en stuurt wat energie naar een meer hoopvolle toekomst. Voor mij is het album een ​​soort van zuiverend, ik hoop echt dat het algehele gevoel overkomt.”

Het creatieve duo van Grammy-winnende artdirector Adam Jones (van Tool) en Marvel/DC Comics-illustrator Denis Rodier heeft het artwork en de lay-out verzorgd om een ​​iconisch album-artwork met opmerkelijke visuele beelden te creëren, terwijl de mix- en masteringtaken zijn uitgevoerd door Machine ( Lam Gods, King Crimson, Clutch).

Screamnasium omvat een breed scala aan emotionele landschappen en is de ultieme opluchting voor onze moeilijke tijden.

O.R.k. zijn:
Lorenzo Esposito Fornasari a.k.a LEF – lead vocals
Pat Mastelotto – drums
Colin Edwin – bass
Carmelo Pipitone – guitars

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE