Michele D’Amour And The Love Dealers – Hot Mess

Wie heeft ooit gezegd dat je geen plezier mag hebben met het spelen van de blues? Pacific Northwest-groep Michele D’Amour And The Love Dealers hadden zeker een goede tijd met hun nieuwe album, Hot Mess. De elf nieuwe tracks van het zevende album van de groep is een opgewekte verzameling van pittige swing, zinderende funk en rockende blues met messcherpe, heldere teksten van de bekroonde songwriter D’Amour. Samengesteld en verfijnd tijdens de laatste twee jaren, lopen de onderwerpen uiteen van wilde vrouwen, hot rod-auto’s, sociale kwesties, jachthonden tot duivel zichzelf. D’ Amour nam haar crew, bestaande uit bassist Patrick McDanel, drummer Carl Martin, sax man Noel Barnes en de nieuwste “Love Dealer”, gitarist Richard Newman, mee naar de ElectroKitty-studio’s van Seattle om op te nemen met Garrett Reynolds. Toetsenisten Tom Worrell en Philip Woo werden erbij gehaald om verfijnd piano en orgel toe te voegen op drie nummers. De sfeer van de sessies was duidelijk elektrisch geladen en dat leverde energieke uitvoeringen van onstuimig materiaal op die ongetwijfeld een louterende ervaring waren voor alle betrokkenen.

Het titelnummer, “Hot Mess”, knalt er uit als een stoomklep op een hogedrukketel met een explosie van Wah Wah en saxofoon, terwijl D’Amour een vriend aanpakt die op het randje leeft. McDanel’s diepe baslijn leid de groep in een spookachtige kijk op Dr John’s nightttripper-klassieker “I Walk On Guilded Splinters”, met zijn voodoo-groove. De albumhoes is geïnspireerd op het surfrock-liefdeslied op een vlammende ’46 Ford ‘Plum Crazy’. De heavy-duty funk rocker “Devil In The Dark,” spreekt over hypocrisie van de demonen in heilige klederdracht om ons heen. D ‘Amour adviseert mensen in de datingscene voorzichtig te zijn in, met Newman’s gespeelde gruizige gitaarriff, tijdens ‘If The Shoe Fits’, en Worrell duikt met een fijne barrelhouse-piano op het landelijk getinte verhaal over de beproevingen waaraan volwassen in deze chaotische tijden worden blootgesteld in “Muddlin’ Through.”

Newman schreef het vlotte R&B-nummer ‘Helping Hand’, met fijne saxofoon en orgel, samen met een boodschap van hoop. Verwar de easy-going groove van “It Won’t Break My Heart” niet met geluk, dit is een nummer over een moeizame scheiding. Een slanke rhumba legt de basis voor het treurige verhaal van het bosbrandseizoen in ‘Cold Red Sun’, dat het beeld schetst van een verwoest westelijk vergezicht. D’Amour heeft een beetje plezier met het concept van een omgekeerde suikeroom in het zure “Nurse With A Purse” in Chicago-stijl, en de hilarische dubbelzinnige ode aan de buurtplaag ‘Your Teckel Won’t Leave Me Alone,” is een knipoog naar Marcia Ball die is ingesteld op een pittige New Orleans-beat van Martin, met vette slide-gitaar van Newman en funky sax van Barnes.

Michele D’Amour en de Lover Dealers hebben een herkenbare, gruizige, soulvolle, doordachte reeks liedjes gemaakt terwijl ze hun gevoel voor humor behouden op dit sterke nieuwe album. – Rick J Bowen

Release: 14 oktober 2022
Label: Blueskitty Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE