The Mighty Soul Drivers – I’ll Carry You Home

Drummer, zanger en blues-dj River City Slim richtte The Mighty Soul Drivers op met singer-songwriter en New England Music Hall Of Fame-inductant Bob Orsi in 2012, presenteerde een show van hoog kaliber met de klassieke soul geluiden van Memphis, Muscle Shoals en alle aanknopingspunten naar het zuiden. Het tweede album van de groep, I’ll Carry You Home, viert dat zij hun tien jarige collectieve vreugde en energie voor deze muziek onder de mensen brengen, met zeven nieuwe originele deuntjes samen met vier zorgvuldig gekozen covers.

“I Can’t Get Next to You” was een nummer 1 single voor de Temptations en Motown Records in 1969 en een blauwdruk voor krachtige soul. The Mighty Soul Drivers doen een gewaagde poging door het album te openen met een deuntje dat anderen zouden bewaren voor een toegift, een swingende en stuwende song als perfect einde voor een show. Orsi schreef het titelnummer “I’ll Carry You Home” als een eerbetoon aan de zoete liefdesliedjes van weleer. Het headbopping ‘Party By The Tower’ neemt ons mee terug in de tijd dat blueslegende James Cotton het hof hield in de historische Shaboo Inn en een generatie inspireerde om zich te wijden aan de blues. Orsi praat over het op het randje leven tijdens het gedreven “A Little Bit Of That”, met een band die er pittige solo’s ingooid. MSD eert hun lange samenwerking met soulkoningin Betty Harris door een trouwe weergave van haar kenmerkende nummer “Cry To Me”, en demonstreert verder de beheersing van het genre door “I Wouldn’t Treat” A A Dog” op te nemen uit de Bobby “Blue” Bland-catalogus.

New England Music Hall Of Fame-inductee-gitarist Paul Gabriel komt in een smakelijke solo als speciale gast op het funky “Cold Cold Night” en Orsi heeft plezier met het leveren van “Tell Daddy”, de originele versie van de Muscle Shoals-klassieker associëert het meest met Etta James, die voor het eerst werd opgenomen door Clarence Carter, een absoluut hoogtepunt van de bands liveshow met zijn kenmerkende hoornsound. Slim’s bitterzoete klaagzang voor een clandestiene affaire, “Parking Lot Blues,” zijn echo’s van het klassieke bedriegen van James Carr en Little Johnny Taylor.

Toetsenist Donovan leidt de crew met zijn honkytonkpiano op het swingende baby-done-me-wrong-nummer “Piece Of My Pride,” met een gelikte solo nadat Smayda op zijn baritonsaxofoon te keer ging. Orsi en Donovan schreven de album afsluiter, “Dressed To Kill”, als een East Bay funk-stijl themalied voor The Mighty Soul Drivers, waarin de band wordt beschreven als strak geklede soul mannen op een missie, “Got it all goin’ on, got it like that”.

Deze geweldige opname van “I’ll Carry You Home”, laat zien hoeveel plezier The Mighty Soul Drivers hebben met het leveren van hun eigen stijl rockin’ Memphis Soul. – Rick J Bowen

Release: 7 oktober 2022
Label: Hog Heaven Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE