Dieter van der Westen Band – Honesty Of The Hopeful

De melodieën op Honesty of the Hopeful zijn pakkend, ondersteunen de songthema’s, soms energiek, soms verdrietig en meeslepend. Groovende Amerikaanse uptempo folkritmes worden afgewisseld met langzame Tom Waits-achtige ballads en soulvolle folksongs. Allemaal gemaakt met authenticiteit, eerlijkheid en de hoop van de muzikanten dat het uiteindelijk beter zal gaan.

Na jarenlang een zolderkamerproject te zijn geweest, stond de Dieter van der Westen Band in 2018 in de schijnwerpers met hun goed ontvangen debuutalbum Me and You. Op 14 oktober komt het nieuwe album Honesty of the Hopeful uit en op 16 oktober presenteert de band het tijdens een live concert in Paradiso Amsterdam. Samen met zijn broer Eric van der Westen maakte Dieter gebruik van de rustige Covid-periode om deze nieuwe nummers te arrangeren en te zoeken naar de juiste klanken en instrumentatie. Honesty of the Hopeful is een ode aan iedereen die op een eerlijke manier het beste uit het leven haalt, positief vooruitkijkt en niet opgeeft.

Geïnspireerd door de muziek en artiesten waar zijn oudere broers naar luisterden, zoals Neil Young, Bruce Springsteen, Mark Knopfler en Tom Waits, begon Dieter al op jonge leeftijd zijn eigen liedjes te schrijven op een akoestische gitaar in zijn woonplaats Tilburg. Ondertussen raakte hij ook geïnspireerd door wereldmuziekartiesten als Khaled, Habib Koite, Idir en Manu Chao. Muziek die hij leerde kennen via zijn Marokkaanse vrienden in de buurt waarin hij opgroeide. Op 16-jarige leeftijd begon hij als gitarist voor het eerst op te treden met de Noord-Afrikaanse muziek. Enkele jaren later zou hij met zijn Nederlands/Marokkaanse band Kasba over de hele wereld spelen en werkte hij samen met bekende Nederlandse artiesten zoals het Grammy Award winnende Metropole orkest.

Als nevenproject was Dieter van der Westen altijd bezig met het opnemen van zijn eigen Folk- en Americana-songs. Pas in 2017 kreeg boekingsagent Jerome Williams zijn album Old Oak Tree in handen, waarop Dieter enkele van deze nummers had gecompileerd. Hij vroeg Dieter om de nummers met een volledige band uit te voeren. En zo gebeurde het dat na een paar telefoontjes de Dieter van der Westen Band geboren werd met enkele Nederlandse topmuzikanten in de gelederen. Ze begonnen met het spelen op festivals en in theaters in Nederland met hun gedeelde liefde voor Folk en Americana. De bandleden laten een intrigerende trackrecord zien; Dieters broer Eric van der Westen werkte als bassist bij de Turkse poplegende Sezen Aksu, de Nederlandse jazzcomponist Martin Fondse en de Braziliaanse topartiest Lenine. Gitarist Aron Raams speelde met jazzcollectief Gare du Nord en met Candy Dulfer, drummer Gijs Anders van Straalen is ook te vinden in de band van Wouter Hamel en met klassiek artiest Iris Hond. Joost Abbel schrijft zijn eigen Americana songs onder het pseudoniem Johnny, speelt banjo en dobro en is ook lid van Zorita en Juan Juan. Violiste Mirte de Graaff speelt met Folkgroup Last Thursday en folk singer-songwriter Jasper Schalks.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE