The Williams Brothers – Memories to Burn

“Het is al moeilijk genoeg om benzine in de auto te houden”, schreef Tom Petty bij zijn nummer ‘Keeping Me Alive’. De Williams Brothers brachten het nummer in 1987 uit op hun debuutalbum Two Stories. De tekst en het lied zijn vandaag actueler dan ooit.

The Williams Brothers zijn een tweeling, Andrew en David, en worden terecht vergeleken met het sublieme tweestemmige harmoniegeluid van The Everly Brothers.

Hun versie van ‘Tears Only Run One Way’, waarmee het album wordt geopend en tevens net als single is uitgebracht, is geschreven door Robbie Fulks en zet de toon voor een album waar elke Everly Brothers-fan blij van wordt.

De Williams Brothers brachten tussen 1987 en 1993 drie albums uit op Warner Brothers. Op hun tweede titelloze album scoorden ze in 1992 een hit en bereikten ze de 42ste plaats in de Billboard Hot 100 met ‘Can’t Cry Hard Enough’ (geschreven door David Williams en Marvin Etzioni) en geproduceerd door David Kershenbaum (Tracy Chapman , Joe Jackson), met een strijkersarrangement van wijlen Paul Buckmaster (Elton John, David Bowie). Het nummer is gecoverd door artiesten over de hele wereld, waaronder Judy Collins, Victoria Williams (geen familie) en meer. Met vijf miljoen streams op Spotify staat het nummer ook in de Library of Congress. Na hun derde Warner Brothers-album, Harmony Hotel, verbraken The Williams Brothers de banden met het label en gingen hun eigen weg zowel als opname als ook optredende entiteit.

Oorspronkelijk opgenomen en gemixt in 1995 en door Andrew Williams in zijn studio direct naar 2-track geproduceerd, zijn The Williams Brothers eindelijk klaar, na 27 jaar, om het album Memories to Burn uit te brengen.

Andrew en David zongen live met als achtergrond Greg Leisz (Willie Nelson, Eagles) op steelgitaar, wijlen Don Heffington (Bob Dylan, Emmylou Harris) op drums en Marvin Etzioni (Lone Justice, Counting Crows) op bas. De vijf richtten zich als live-band op en speelden zoals ze al zo vaak hadden gedaan, op in clubs of andere studio-settings. De zang werd live met de band gevangen om het live gevoel weer te geven. “Als Sam Phillips van Sun Records het in een kleine studio in Memphis zou kunnen doen, waarom zouden we het dan niet op die manier kunnen doen? Het was een opwindend moment om er deel van uit te maken”, zegt producer Marvin Etzioni, die verder op ingaat, “tegen 1995 hadden ze afscheid genomen van hun label. Ik had voorgesteld om in een meer country-achtige richting op te nemen met Greg Leisz op steelgitaar en Don Heffington op drums. We hebben een album opgenomen met nummers waar Andrew en David een band mee hadden. Het was een heel spontaan gebeuren. We leerden de nummers in de studio, bedachten ter plekke hoofdarrangementen en Andrew pushte de plaat. De banden werden in een kast gelegd. Tot nu!”

Het wachten waard? Zeker weten.

Mini Bio:
Tweelingbroers Andrew Williams en David Williams uit Henderson, Nevada, neven van wijlen crooner Andy Williams.

De broers werden geboren op 22 februari 1959 en kwamen voor het eerst in het voetlicht in een aflevering van The Partridge Family uit 1974. In de vierde seizoensaflevering getiteld ‘Two for the Show’, speelden ze (wat nog meer) identieke tweelingen, die verliefd worden op het personage van Susan Dey, “Laurie Partridge”. Gedurende de jaren ’70 probeerden ze een tienerpubliek op te bouwen, met een paar albums, Meet David and Andy Williams (1973) en One More Time (1973). Als potentiële tieneridolen maakten ze sier in de Hot 100 in 1974, aangekondigd als “Andy en David Williams”, op nummer 92 met ‘What’s Your Name’ dat destijds ook in tal van tienerbladen verscheen.

In het begin van de jaren ’80 begonnen ze artiesten als Brian Setzer, de Plimsouls, Joe Ely en de Cruzados te ondersteunen en speelden ze in T-Bone Burnett’s band tijdens een Europese tour. Hun talenten als multi-instrumentalisten en performers vielen al snel op en kregen de aandacht van de Warner Bros A&R executives Tom Whalley en Michael Ostin. Andy en David, eindigend met het samen schrijven en het opnemen na drie albums voor het label als The Williams Brothers in de jaren negentig en haalden de Billboard Hot 100 nog met hun nummer ‘Can’t Cry Hard Enough’ in 1992.

Label: Regional Records
Release: 25 november 2022

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE