Renegades Of Jazz – Sonic Verve

Nadat hij in 2019 het laatste album onder de alias Renegades Of Jazz uitbracht, keert David Hanke eindelijk terug met het 5e full-length Sonic Verve, uitgebracht op zijn eigen Bathurst-label.

Sonic Verve neemt de luisteraar dieper mee in de Renegades Of Jazz-reis, een reis die Hanke al zag bewegen van de swingende bigbandbreaks tot de donkere brassbandboogies, van afrofunk-geïnspireerde breakbeats tot tropische lekkernijen. Met dit album opent Hanke een nieuw hoofdstuk, waarin hij de diepten van gebroken beat en de meer elektronische kant van jazz verkent.

Op het 12-track sterke album werkte Hanke samen met de in Kopenhagen gevestigde multi-instrumentalist en producer Teis Ortved aan albumopener “Room for Hope”, een langzaam bewegend maar energiek pianogestuurd nummer met het onmiskenbare saxofoonspel van de Deense nieuwkomer .

In “Just Stirred”, de eerste single van het album, werkt Hanke samen met de Britse producer Jonathan Radford aka Diesler, en het duo doet een beroep op de soulvolle zang van zangeres Laura Vane voor dit uptempo Rhodes en synth-led tune.

De volgende is “Honey Badger”, een pakkende breakbeat met een goede sfeer aan de meer elektronische kant, waarbij stiekeme en eigenzinnige elektronische bits en akkoorden worden gecombineerd met een midtempo-beat met een grappig hi-hatpatroon … sorry als het weelderig klinkt.

“Look Around” bevat de zang van de in Oakland gevestigde MC Mani Draper die de creatieve geest en muzikale geschiedenis van de Bay Area en injecteert deze essentie in zijn teksten, Draper time! Deze track gaat over de dagelijkse overbelasting waar we allemaal aan worden blootgesteld en de bijbehorende risico’s.

Foto: Tim Schnetgoeke

“Jetsome” combineert een house-achtige beat, met hoekige Rhodes-akkoorden over een sub-baspatroon, en bouwt pieken op met verschillende rauw klinkende Rhodes-melodieën.

Een andere Bay Area-artiest die op het album verschijnt, is MC/Songwriter/producer Chelsea Monet, die ons oproept te investeren in liefde, familie, vrienden en geestelijke gezondheid in plaats van alleen materiële bezittingen te waarderen in “Invested”, de tweede single van het album .

In “Overpass” laat de in Seattle wonende drummer Andy Sells van zich horen om de jazz te verdedigen tegen de elektronische akkoorden en synth-sequenties, met klassieke baslijnen en blazers. Sells en Renegades Of Jazz kwamen met elkaar in contact nadat Hanke Afrocop, een band waarin Sells speelt, had gesampled voor zijn album uit 2017, uitgebracht onder de naam Dem Juju Poets voor Matasuna Records.

Ten slotte sluit “Reveries in Blue” het album af, beginnend met een steeldrum-intro en overgaand in een soepel en ontspannen zonsonderganggevoel, wat piano- en synth-samenspel hier en wat zachte Rhodes en synth-leads daar, meer is er niet nodig.

Release: 30 september 2022
Label: Bathurst

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE