Old Californio – Old Californio Country

Country-folkrockers Old Californio zijn het best bewaarde geheim van Zuid-Californië, bekend bij de bewoners van de L.A. Americana-scene, en bij whiskybars verspreid over de westelijke staten. En voor hondsdolle cult-verzamelaars die hun vorige vier releases bezitten, is elk album een juweeltje.

Met Old Californio Country kan die nobele onbekendheid misschien veranderen, want er is geen betere songwriter dan leadzanger Rich Dembowski. Hij is hopeloos verliefd op de heuvels van Californië en de buitenbeentjes zoals hijzelf, die hier zijn beland. Je hoort het in elke zin met zijn zoete tenorstem.

Gitarist/vocalist/songwriter Woody Aplanalp jaagt zijn medegitaristen de stuipen op het lijf met een techniek, bereik en verbeeldingskracht die zeldzaam zijn. Hij heeft gewerkt met Bobby Womack, Lauryn Hill, Christian McBride, Carlos Santana, Bow Wow Wow, Nels Cline en Thomas Mapfumo.

Drummer Justin Smith heeft het ritme bepaald voor talloze LA-rootsbands en voor The Seeds, Joe Bourdet en momenteel Howlin Rain.

Jon Niemann, keyboards, speelt bij GospelBeach en is een veelgevraagde L.A.-sessiespeler.

Kip Boardman, bas, heeft ook gespeeld met GospelBeach, Mike Stinson, Tony Gilkyson en heeft vier veelgeprezen solo-albums uitgebracht.

Het nieuwste lid Paul Lacques (dobro, gitaar) is songwriter/gitarist bij I See Hawks In L.A., heeft gespeeld/opgenomen met Bo Diddley, Chris Hillman, Stan Ridgway en talloze rootsbands uit Los Angeles.

Old California Country heeft het extra gewicht en de swing van de ritmesectie van Neil Young en Lukas Nelson – drummer Anthony LoGerfo en bassist Corey McCormick en John Avila (Oingo Boingo) op bas en zang.

Dus het is duidelijk, muzikaal vakmanschap van wereldklasse vindt hier plaats. Maar deze jongens zijn lokaal, uit de San Gabriel-vallei, noordoostelijk van het centrum waar hard gewerkt wordt, met bungalows die gemarineerd zijn in LA-nevel. De grote bergen doemen op boven je hoofd, de droge chaparral wemelt nog van herten, beren, coyote’s, hagedissen en roofvogels, verbrijzelde bierflessen en lege jachtgeweerpatronen. Old Californio groeide samen op en bleef stevig geclusterd in de hitte, smog en glorieuze-winter.

Old Californio Country wijkt af van eerdere OC-releases, met slechts drie originele nummers. Het is een liefdevol eerbetoon aan de Californische country, met klassiekers als ‘Lonesome Fugitive’, ‘Lotta Love’ en ‘Willin”, die de geesten van de country rock aan de westkust oproepen. Guy Clark’s ‘Stuff That Works’ zou een gevecht kunnen stoppen in elke honky tonk die nog open is van San Berdoo tot, nou ja, San Gabriel.

De productie is op de goede manier lo-fi gritty. Nu ik erover nadenk – eenvoud. Dat is wat elk nummer op dit album draagt ​​als een perfect passend pak, inclusief de Old Californio-originelen, ‘I Say That Too’ van Woody Aplanalp, ‘I Won’t Cry’ van John Avila en ‘Shorten Your List’ van Rich Dembowski. Drie akkoorden, spookachtig als een verre goederentreinfluit. De zang is genuanceerd en emotioneel, het spel en de solo’s intens en persoonlijk. Net als de Byrds uit het Parsons-tijdperk, de klassieke Dead zone, en Haggard en Owens en hun gitaarlegers. Old Californio Country is van weergaloze schoonheid.

Release: 25 november 2022

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE