Paul Gurney – Blue Horizon

De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Paul Gurney lanceert volgende maand zijn gloednieuwe album “Blue Horizon”. Het album bevat 11 nummers, geschreven en uitgevoerd door Gurney, die wordt beïnvloed door americana en rootsmuziek en al vele jaren optreedt als onderdeel van The DeSotos. “Blue Horizon” is het 2e solo-album van de muzikant en het onderzoekt persoonlijke thema’s, ontwikkeld in Gurney’s schrijven in de afgelopen jaren.

“De nummers in het midden van dit album spreken over existentiële worstelingen en observeren de bijbehorende gevoelens die ze genereren, terwijl ze ook proberen de onderliggende menselijke geest te onthullen en de overtuiging dat er betere dagen zullen komen als we deze periode van verontrustende collectieve turbulentie kunnen doorstaan”, legt Gurney uit.

“Dit gevoel vormt de kern van het citaat van de Indiase auteur Hrishikesh Agnihotri: ‘Soms ligt de overwinning niet zozeer in het veroveren van de glorieuze bergtop, maar in het eenvoudig overleven van een fatale en dodelijke storm.’ Dat is zinvol voor mij, en mijn werk als muziekleraar die werkt met mensen die worstelen met psychische problemen, heeft me de afgelopen 2 jaar in staat gesteld om deze vanuit eerste hand te observeren. Het is geen toeval dat nummers op ‘Blue Horizon’ zoals ‘Fragile’, ‘Ricochet’ en het gelijknamige titelnummer deze gebieden tekstueel verkennen terwijl ze worden verpakt in melodieuze en atmosferische muzikale landschappen”.

Het album biedt ook momenten van luchtigheid, in nummers als “Perfect Space”, “Moonlight Waltz” en “Windows”. Het album werd geproduceerd door Bob Shepheard in de Bobtastic en Roundhead Studios in Auckland, Nieuw-Zeeland, met de uiteindelijke mix en mastering verzorgd door Steve Garden. Gurney werd vergezeld door zijn bandleden en een geweldige line-up van vooraanstaande Nieuw-Zeelandse muzikanten, waaronder Neil Watson op pedal steel en violist Richard Adams. “Blue Horizon” verschijnt op het label Airplane Music.

Gurney, die al sinds de jaren 80 in bands optreedt en muziek speelt, zal in november touren met The DeSotos en zal tijdens die tour nummers van “Blue Horizon” spelen. Donderdag 19 november zal ook een releaseconcert van “Blue Horizon” plaatsvinden. Gurney is van plan volgende zomer in Europa te touren en op zoek te gaan naar festivaldata en shows terwijl hij daar is.

Paul Gurney is muzikant sinds de jaren ’80. In 2004 richtte hij The DeSotos op met zijn vaste bassist Stuart McIntyre. In het begin van de jaren 2000 was hij serieus begonnen met het schrijven van liedjes en volgde hij zijn passie voor americanamuziek en de klanken van New Orleans. Het eerste album van DeSotos, “Cross Your Heart”, werd uitgebracht in 2008. Het werd dat jaar door Manu Taylor geselecteerd als het ‘Nieuw-Zeelandse album van het jaar’ van Radio New Zealand National, en het nummer “Greedy Men” werd de titelmuziek voor de televisieserie ‘South’.

De DeSotos volgden dit op met “Your Highway For Tonight” in 2011, waarmee de band een plaats veroverde in de Nieuw-Zeelandse muziekscene. In 2017 bracht Gurney zijn eerste soloalbum uit, “Shadow Of Love”. De afgelopen 14 jaar is Gurney muziekleraar geweest bij Toi Ora Live Arts Trust. Met vertrouwen ondersteunt hij mensen met psychische problemen met kunstlessen. Hij is ook een lead tenor in Auckland’s gevierde Jubilation A Cappella Gospel Choir, een soort van muzikale instelling sinds 2000.

Release: 14 oktober 2022

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE