Native Harrow – Old Kind Of Magic

Old Kind of Magic, de vijfde langspeler van Native Harrow (hun derde voor het prestigieuze Londense label Loose), is een verblijf op hun reis tussen twee landen; een weelderige en vruchtbare aankondiging.

In de eerste dagen van 2021 landde de band die bekend staat als Native Harrow aan de kust in Brighton, Engeland. De leiders, Stephen Harms en Devin Tuel, arriveerden met een paar koffers aan boeken, kleding, gitaren en microfoons. Ze vestigden zich in de top van een afbrokkelend regentschapsgebouw waar de meeuwen elke dag de zon opkomst en ondergang aankondigen, en ze dachten: “Dit is de perfecte plek om een ​​plaat te maken.”

De band dompelde zich onder in een nieuwe plek vol met onbekende gezichten, geluiden en bezienswaardigheden, voedde hun creatieve stemmen door vreemden te zijn in een vreemd land en bracht het grootste deel van het jaar door met het schrijven en opnemen van de tien nummers die OKOM zouden vormen. Van vroege ochtenden met het ontdekken van de gekartelde heuvels van Albion en late nachten dansend in Londen, tot het rustige geroezemoes van het bouwen van een huis in het hart van het platteland, het herontdekken van liefde, het loslaten van verloren dingen, het maken van een spirituele reis, het berijden van de golven, en sjokken door de modder om vrijheid te vinden; dit album omvat een leven vol lessen.

Harms en Tuel hebben zelf hun werk geproduceerd dat tegelijkertijd hun meest uitgebreide en subtiel intieme album tot nu toe is. Het is soms onthullend en soms prachtig hartverscheurend; een showcase van het beste schrijven van Tuel. Ze namen Old Kind of Magic zelf op en maakten een album dat zich duidelijk plaatst tussen de twee muzikanten en een deken van geluiden waarvoor ze worden bedankt.

Persoonlijk lijkt het paar door de tijd te zijn gezweefd; Tuel, vooral bekend om haar krachtige stem en poëtische songwriting, komt ritselend in satijnen blouses en een herkenbare staartvan bruin krullend haar. Harms, in tinten van denim, wordt vaak gefocust gezien op een meersnarig instrument, vol ontspannen westkust-energie en in evenwicht. De twee worden zelden apart gezien, zijn altijd diep in gesprek, spreken hun geheime taal en leven in hun eigen wereldje.

De nummers gaan van het dramatische van de opening, in het veld opgenomen, naar de kust van Brighton en met vogelgezang, tot Laurel Canyon-achtige folkrock, soul-priesteres piano ballade, door een oud en klavecimbel gedreven technicolor psychedelica uit de jaren 60, dicht modernistisch strijkkwartetschrift en brede as-the-western skies panoramisch 12-snarige met sepia-gestemde pedal steel. Er is een texturele commutatie die begint met alleen de twee muzikanten die voor elkaar spelen, tot een heel orkest dat wordt vergezeld door een op maat gemaakte, door farfisa geleide rockcombo; met al die tijd de stijgende, gloeiende zang van Tuel.

Toen het schrijven en opnemen van het album ten einde liep, verhuisde het paar permanent naar het landelijke Sussex en een vertrouwd, landelijk leven. Ze schakelden Alex Hall in (hun medewerker voor Happier Now uit 2019 en Closeness uit 2020) om zijn kenmerkende drums en percussie overal toe te voegen, samen met een opruiende pianopartij op ‘Used To Be Free’. Joe Harvey-Whyte voegde zijn hemelse pedal steel toe aan “Heart of Love” en “I Remember” en violist Georgina Leach legde er een eenvrouws strijkerssectie op in “As It Goes” en een galvaniserend kwartet op “Long Long Road”. Het mixen werd voltooid door Hall bij Reliable Recorders in Chicago, IL en de plaat werd gemasterd door Guy Davie bij Electric Mastering in Londen, VK.

Release: 28 oktober 2022

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE