Jim Keller – Spark & Flame

“Listening to Jim Keller makes feel like I have big plans and all my hair” – Tom Waits

Gezien de muziek en teksten van Jim Keller zou het me niet verbazen dat Waits het werk van zijn collega waardeert. Een muziekprofessional die al meer dan 40 jaar op allerlei fronten actief is in de muziekindustrie. Jim Keller werkte o.a. als manager, publisher, componist maar is vooral een uitstekende muzikant. Hij was de mede-oprichter, leadgitarist en primaire songwriter voor de rockband Tommy Tutone, en schreef de beroemdste single van die band’ “867-5309/Jenny”. ‘Sinds lggz, Keller heeft samengewerkt met Philip Glass, die als eerste de uitgeverij van Glass runde en uiteindelijk het managen van zijn carrière als directeur van Dunvagen Music’

ln 1999 richtte Keller st. Rose Music op als uitgeverij en managementbedrijf voor vrienden en kennissen. Het rooster van het bedrijf groeide met Tom Waits, Rufus Wainwright, Ravi Shankar en Nico Muhly’

Keller’s muziekcarrière begon eind jaren ’70, toen hij en zanger Tommy Heath begon te spelen in de omgeving van San Francisco met achtergrondmuzikanten onder de naam Tommy Tutone. Tegen 1979 hadden Tommy en Jim een ​​deal met Colombia Records. Het debuutalbum van de band, Tommy Tutone, opgenomen met bassist Terry Nails en drummer Micky Shine, leverde drie singles op, waaronder “Angel Say
No,” die piekte op nummer 38 in de Billboard Hot 100-hitlijsten. Terwijl de band aan hun tweede LP begonnen te werken, benaderde Keller Heath met een nummer dat hij samen met voormalig Clover-frontman Alex Call had geschreven, over het nummer van een meisje op de badkamermuur. ln 1982 was “867-53A9/Jenny” nummer vier op de Billboard lijst voor 27 weken. Decennia later blijft het een van de grote powerpop klassiekers uit die tijd.

Na het derde album van de band, National Emotion, gingen Keller en Heath hun weg scheiden. Keller speelde een aantal jaren in bands, schreef jingles en hielp vrienden en collega’s met het uitgeven van muziek. Hij stopte met optreden en opnemen in 1994, niet lang nadat hij – onwaarschijnlijk – begon te werken voor Glass. Zoals Glass zich herinnerde in een New Yorker-profiel van Keller: “Hij had geen van de
conventionele kwalificaties waarvan ik dacht dat ik die zou moeten hebben. Ik vroeg: ‘Wat weet je van de muziekbusiness?’, en hij zei: ‘Alleen wat ik heb geleerd op de straat,’ maar zo heb ik het geleerd, dus het klonk niet slecht voor mij.” Keller deed Glas een aanbod: als hij het inkomen van Glass in het eerste jaar zou kunnen verdubbelen, dan moest Glass de componist het salaris van Keller verdubbelen. “Ik heb daar ongeveer dertig seconden over nagedacht,” herinnerde Glass zich: “en ik realiseerde me: dat zou geweldig voor mij kunnen zijn, en ik deed het.”

In 2005, na een onderbreking van tien jaar, begon Keller opnieuw met het schrijven van liedjes en optredens. Sindsdien heeft hij vier goed ontvangen solo-albums opgenomen: Sunshine in My Pocket (2009), Soul Candy (201-1), Heaven Can Wait (2014) en By No Means (2021). Keller heeft opgenomen met de who’s-who van de rockmuziek, inclusief producer Mitchell Froom (Crowded House, Paul McCartney), gitaristen David Hidalgo (Los Lobos) en Marc Ribot (Elvis Costello), en bassist Byron Isaacs (The Lumineers), die ook zijn songwritingpartner is. “Het is Keller’s songwriting, ruw en ingetogen, maar altijd zachtjes roerend, dat houdt de aandacht vast”, zegt Amerikaanse songwriter.

Kellers nieuwe plaat, Spark & ​​Flame, wijkt af van de uitgeklede intimiteit van zijn recente solowerk. De basistracks zijn live opgenomen in een studio in New York. Toen Adam Minkoff, een componist en multi-instrumentalist, de nummers had opgebouwd met Keller, gelaagdheid in blazers, keyboards, achtergrondzang
en gitaar-overdubs, zwollen de nummers aan en faden langzaam weer weg als door golven gedragen onder Keller’s donkere bariton.

Release: 11 november 2022
Label: Coast To Coast

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE