Melissa Carper – Ramblin’ Soul

Singer/songwriter en contrabassist Melissa Carper heeft ‘Ramblin’ Soul’ uitgebracht, de titeltrack van haar aanstaande LP die op 18 november uitkomt via Mae Music/Thirty Tigers. Het nummer en de bijbehorende video belichamen de geest van Carper’s album.

“Ik schreef ‘Ramblin’ Soul’ terwijl ik over de weg reed op een bekende reis van Arkansas terug naar Texas,” vertelde ze aan The Bluegrass Situation. “Ik had net tijd doorgebracht met een paar muzikantenvrienden en voelde me weer energiek. Tijdens deze reis realiseerde ik me hoeveel dat vrije, onstuimige leven dat ik door de jaren heen heb geleefd mijn creatieve proces heeft gestimuleerd. Arkansas, Texas en Tennessee zijn staten geweest waar ik gewoon de ronde blijf doen, evenals New Mexico en Minnesota, dus deze plaatsen hebben hun weg gevonden naar mijn liedjes, “voegde Carper eraan toe.

“I say ‘you can’t keep me in a hole, ‘cause Lord I’m a ramblin’ soul.’ Daarmee bedoel ik, als iets niet werkt voor mij en me gelukkig maakt of het lijkt alsof ik ergens in een sleur ben geraakt, dan ga ik verder met wat het volgende is dat goed voelt, of ik ga de stad uit om een beetje nieuwe inspiratie op te doen en een nieuw perspectief te vinden. Dat is echt de essentie ervan, proberen mee te gaan met de stroom van het leven waar het universum me ook naartoe leidt.’

“Ramblin’ Soul” volgt op de release van de eerste single “Ain’t A Day Goes By”. Carper schreef het soulvolle nummer in 2014 na de dood van haar geliefde hond, Betty. “Dit nummer is erg emotioneel voor mij”, onthult ze. “Het was moeilijk om te gaan met de dood van mijn vader, en pas een jaar later met de dood van mijn moeder, en het verliezen van mijn jongere broer door ernstige psychische problemen die zijn persoonlijkheid volledig hebben veranderd”, zegt ze. “Betty’s dood verpletterde me omdat ze alles met me had meegemaakt. Op dat moment begon het verdriet er gewoon uit te stromen.”

Na het succes van haar veelgeprezen release Daddy’s Country Gold in 2021, stond Carper te popelen om weer de studio in te gaan. Met coproducenten Andrija Tokic (St. Paul & The Broken Bones, Hurray For The Riff Raff) en Dennis Crouch (The Time Jumpers) weer op de planken in Tokic’s analoge paradijs The Bomb Shelter in Nashville, verzamelde Carper diezelfde crew van magische muziekmakers – plus nog een paar – om haar te vergezellen op het avontuur.

In 2020, worstelend met het verlies van reguliere optredens, verhuisden Carper en haar partner, de bekroonde fiddler Rebecca Patek, naar de boerderij van een vriend in de buurt van Austin, waar ze werkten in ruil voor huisvesting, biologische groenten en frisse buitenlucht. Het eenvoudiger leven gaf Carper de ruimte en verjonging die nodig was om haar muze te kanaliseren en te beginnen met schrijven voor haar volgende album.

Ramblin’ Soul, met vrolijke en diverse stijlen en grooves, bevat tien Carper-originelen, samen met een co-write met levenslange ramblin’-maatje en bandlid Gina Gallina, een nummer geschreven door vriend en frequente medewerker Brennen Leigh, en een opnieuw ontworpen klassieker van folkpionier Odetta. Het album waagt zich in blues, vroege rock n’ roll en old-school soul, vermengd met Carper’s kenmerkende stijlen van country, western swing en jazz.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE