Yates McKendree – Buchanan Lane

Wanneer de legendarische John Hiatt tegen het tijdschrift Rolling Stone zegt: “Yates was ons geheime ingrediënt”, dan je weet dat de debuutplaat van Yates McKendree iets speciaals zal zijn. Multi-instrumentalist,
singer-songwriter en Grammy-winnaar Yates McKendree is een telg uit Nashville, die opgroeide in de Rock House-studio gerund door zijn vader, meermaals bekroonde producer, engineer en pianoman, Kevin McKendree.

Een selectie van 13 nummers, Buchanan Lane, genoemd naar waar vader en zoon wonen, bevat originele composities die Yates samen met Gary Nicholson schreef, twee van zijn nieuwe instrumentals en een selectie
van mooie uitsneden van de helden van blues en soul die hij sinds de leeftijd van drie volgt, autodidact op gitaar, bas, drums en piano. Terwijl de focus ligt op de stellaire zang van Yates en de inspirerende manier van spelen, laat de verzamelde all-star groep van music city sessie-muzikanten niets aan het toeval over. De crew bestaat uit Steve Mackey op contrabas, Big Joe Maher op drums, de blazerssectie van Jim Hoke: saxofoons, Andrew Carney: trompetten en Roland Barber: trombones, met de gerenommeerde McCrary Sisters die de achtergrondzang verzorgden terwijl McKendree Sr. de opnameconsole bemande en meerdere toetsenborden bespeelde.

Een swingende rumba “Out Crowd” opent de set met hommage door vader en zoon aan de 1965 hit van Ramsey Lewis trio ‘The In Crowd’. McKendree verkondigt vervolgens zijn toewijding aan traditionele blues met een
spot-on lezing van B.B. King’s 1956 RPM Records B-Side “Ruby Lee”, gevolgd door zijn eigen minor key soul blues “Wise”, gemaakt in een “Thrill Is Gone”-stijl die de meester nabootst. McKendree spant zijn spieren op de suggestieve 12-bar blues “No Justice”, met stevige zang en gitaar, Hammondorgel, bas en drums op de baan. Hij verzamelt de Little Big Band voor een ander juweel van een verloren R&B-geluid op Fletcher Smith’s westkust jump blues “Brand New” Neighborhood’, ruilde hij hete solo’s met Hoke en zijn vader. Wijselijk koos hij ervoor om de 1977 opname van ‘Always A First Time’ van Earl King, samen met de modernere soulversie van het 1961 origineel. McKendree demonstreert meer toewijding aan bluesgitaar met twee T Bone Walker pareltjes, “Papa Ain’ t Salty” en een neuriënde ballad “No Reason”, en heeft plezier bij het recreëren van
dat klassieke T-Bone-geluid.

The Rock House All Stars zijn volop aanwezig in ‘Qualified’, een vrolijke kijk op iconisch Dr. John-album uit 1973 en zo ook in Fat Tuesday-soundtrack ‘In The Right Place’. De door blazers gedreven ballad “It Hurts To Love Someone”, voor het eerst opgenomen voor Atlantic door Eddie “Guitar Slim” Jones in de eind jaren vijftig, is liefdevol opnieuw gemaakt om McKendree’s vocale en leadgitaartalent te tonen. Yates keert terug naar de piano voor het cocktailpartynummer “Wine, Wine, Wine”, en graaft diep in
Chicago Blues op een gruizige lezing van Tampa Red’s “Please Mr. Doctor.” Drummer Kenneth Blevins van de John Hiatt-combo zet in voor het laatste nummer “Voodoo”, een funky stijl instrumentaal in Meters-stijl met de McKendree’s die hete licks op gitaar en orgel verzorgen.

Met dit onberispelijke album verdient Yates McKendree het om met zijn jonge talent in de schijnwerpers te worden gezet . – Rick J Bowen

Release: 28 oktober 2022
Label: Qualified Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE