Tomislav Goluban – 20 Years On The Road

“Er zijn maar heel weinig bluesartiesten zoals Goluban en hij doet iets nieuws dat veel bluesfans zullen willen zien.” – American Blues Scene

Een van de gekoesterde voordelen van het reizen over de hele wereld om muziek te spelen, is dat je een brede vriendenkring krijgt, gelijkgestemde zielen en medewerkers op je reis. Kroatische blueszanger, songwriter en mondharmonicaspeler, bandleider, bluespedagoog, radio-dj, festivalorganisator en artiest, de onuitputtelijke Tomislav (Tomi) Goluban viert zijn twee decennia als artiest door een aantal van die vrienden samen te brengen voor zijn 14e studioalbum, 20 Years On The Weg.

De muziek werd live opgenomen in de studio met drie verschillende sets muzikanten in Kroatië en Oostenrijk samen met acht internationale gastvocalisten die bijdragen aan de zelfgepende nummers uit Goluban’s catalogus, plus een nieuw instrumentaal nummer, een geliefde cover en het themalied van Goluban. “Dit is mijn ‘best of’ album na 20 jaar in het vak. Ik ben zo blij met zulke geweldige gastzangers, voornamelijk uit mijn Blue Heart/Nola Blue/Blind Raccoon-familie, met wie ik de laatste tijd heb samengewerkt”, zegt Goluban.

De Tobacco Road Blues Band treedt op om Goluban te helpen het feest te beginnen met een instrumentale knaller “Express Ride”, met de dubbele gitaaraanval van Peter Prammerdorfer en Mike Diwald dat Tomi’s heavy-duty bluesharmonica-gejammer versterkt. Goluban bekent zijn verslaving aan de blues op het luchtige “Blow Junkie Boogie”, een herhaling van het titelnummer van zijn zesde album en onofficiële themalied. Natuurlijk koos hij Chicago Blues-telg, Skylar Rogers, om refreinen met hem te delen op de he-done-me-wrong blues “Searchin’ For My Baby”, van zijn Chicago Rambler album. Charismatische frontman en soulvolle gitarist, Mark Cameron, wenkt ons naar de dansvloer in “Party Time Blues”, van het Memphis Light album met geweldige slide gitaar van Hrvoje Funda. De Britse zangeres, Malaya Blue, demonstreert haar bereik op de beschouwende Delta Blues “Electric Lights”, waarop Goluban Robert Johnson terug betaald met een deel van de tekst.

De fluwelen bariton van Ryan Donohue vertelt het verhaal van een man die problemen heeft op het western swingnummer, “No Means No”, met een bigband-arrangement. Zuid-Californië zanger songwriter Kelly Zirbes en Goluban gingen verder waar ze waren gebleven op zijn laatste album, meewerken aan nog twee nummers voor dit project; eerst het leven van de vagebond in “Hittin’ The Road Again”, en later op het album het politiek geladen pleidooi voor vrede “Everyday’ s Fear.” Swamp-popkoning Gregg “Mac Daddy” Martinez prikkelt met zijn soepele tenor op de stiekeme rumba met nog een geweldig nummer van het Memphis Light album, “Disappear For Good”, .

The Lone Star van de grote Teresa James was een perfecte keuze om “Speedin Train” te vernieuwen, door meer pit toe te voegen aan de snel bewegende treinbeatblues. Crooked Eye Tommy gooit er met een whisky doordrenkte zang in op de pittige dubbele shuffle “I Can’t Take It Anymore.” Rogers keert terug voor de zoete remake van het swingende jump blues anthem “Forhill’s Boogie”, geschreven voor het Zagorje Blues Ethno Festival Goluban, mede opgericht in 2014. Cameron komt ook terug om de eerste single van het Blow Junkie album uit 2016, “Gambler’s Blues”, te vernieuwen met een beetje meer ballen. Goluban en de Tobacco Road Blues Band sluiten de set af met een vrolijke vertolking van “I Love You Baby”, van Sonny Terry, als eerbetoon aan een van zijn vroege helden en inspiraties om een ​​bluesman te worden die harmonica hanteert.

De revisie van enkele van zijn favoriete liedjes met nieuwe en oude vrienden benadrukt de vele talenten van Goluban en bevestigt zijn mantra “think globally – act locally”. – Rick J Bowen

Release: 18 november 2022
Label: Blue Heart Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE