Will Jacobs – Goldfish Blues

“Het is verbazingwekkend waar je instrument je zal brengen”, zegt Will Jacobs – toen de veelgeprezen 29-jarige bandleider terugkeek op de nummers van zijn laatste album, Goldfish Blues, zijn achtergrondverhaal voelt als een roadmovie. Prik een willekeurige plek in de vroege tijdlijn van Jacobs en je zult een tienergitarist vinden met een old-soul touch, back-up van de blues-clubveteranen van zijn geboorteland Chicago en zijn eigen toevoegingen zijn een duimafdruk van de Windy City-afstammeling, aangewakkerd door toppers als Muddy Waters en Buddy Guy. Zet hem in dat rijtje en je zult een professionele muzikant aantreffen die veel los maakte in 2009 tijdens de Memphis International Blues Showcase, waar Jacobs’ eerste band, Dirty Deal, de aandacht trok met de geïmproviseerde kunsten van de leider en zijn stormachtige zang.

Met een sprong voorwaarts in 2016, plante Jacobs een bluesvlag in Europese bodem. Het was een sprong in het diepe voor Jacobs om, zoals het eerst leek, wortel te schieten in Berlijn, maar uiteindelijk wierp het zijn vruchten af, met een gestaag groeiende fanbase en uitverkochte tours die zich uitstrekken van Duitsland naar Polen, Oekraïne naar Armenië. “Een van de meest memorabele optredens,” herinnert hij zich, “was het spelen in de oudste stierenvechtarena ter wereld in Béjar, Spanje.”

Je raadt het misschien al: Jacobs is een man die constant in beweging is, zowel geografisch als… creatief. De klus werd geklaard in een tijd die de meeste bands nodig hebben om hun flightcases te openen en instrumenten af ​​te stemmen bij wijze van spreken. “We hadden een week”, zegt Jacobs voor de sessies in de Big D Studio in Berlijn. “In vergelijking met de meeste albums, is het een korte tijd. Maar ik zal altijd dat beeld hebben van ons allemaal samen in één kamer, en jij zult dat terug horen in de muziek.”

Jacobs stond bekend om te schrijven voor zijn verbrande honingzoete stem en stinger-gitaar, maar hij bracht de beste nummers van zijn carrière naar Berlijn. Van de onweerstaanbaar luie rol van Katie’s Blues tot de gerafelde stijl van Dirty Dog, via de jazzy werveling van I Wish en de niet-uitleg-nodige Funky Woman, deze nummers knipogen naar vintage tradities, maar zijn gemaakt voor moderne luisteraars, waarbij Jacobs universele waarheden eruit gooit waar generaties elkaar kruisen. “Liefde, woede, geld, geluk en naïef zijn”, legt hij uit. “Dit zijn enkele van de dingen waarover je in het album zult horen. Maar je zult zelf moeten luisteren om de rest te weten te komen.” Evenzo, terwijl Goldfish Blues één voet in dat titulaire genre houdt, schudt Jacobs prescriptieve tags van zich af en kruid zijn materiaal met alles wat zijn nekharen laten staan. “Ik zou de muziek omschrijven als een funky blueservaring”, legt hij uit. “Hoewel er enkele traditionele bluesnummers op het album staan, is er… zeker een mix van funk en soul binnen het album.”

Er is een speciale groep spelers voor nodig om deze muziek tegen een tikkende klok de lucht in te laten vliegen. Maar terwijl Jacobs de lijnen uitzet met zijn indrukwekkende zang en hot-knife fretwork, wordt hij geëvenaard door een crack-studioband bestaande uit Stef Rosen (gitaar), Brian Sauls (drums), Matthias Falkenau (orgel) en Thomas ‘Tomek’ Germann (bas). Hun chemie, denkt Jacobs, neigde naar telepathisch, en de resultaten laten vaak luidspreker op zijn spikes schudden. “Zorg ervoor dat je het op 11 zet”, adviseert hij. Bijna twee decennia in zijn carrière, zijn de prestaties van Jacobs achteruitkijkend van behoorlijk kwaliteit. Maar terwijl hij zich voorbereidt om de baanbrekende Goldfish Blues uit te brengen – en deze nieuwe ‘songs on the road’ mee neemt – is dit het waar de gitarist vervolgens naartoe gaat dat het meest meeslepend is. Dus ga er naar toe als hij in de buurt is….…

Muzikanten:
Will Jacobs Lead Vocals, Lead Guitar
Stef Rosen Guitar
Brian Sauls Drums
Matthias Falkenau Organ
Thomas “Tomek” Germann Bass

Label: Ruf Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE