Annie Capps Annie Capps – How Can I Say This?

How Can I Say This? is een indrukwekkend nieuw soloproject geschreven en geproduceerd door de ervaren singer-songwriter Annie Capps, met een verzameling liedjes die vertegenwoordigen wat zij noemt “een liefdesbrief aan mijn jongere zelf”.

Kwetsbaarheid is het dominante thema dat door het hele album loopt en dat thema’s als zelfontdekking, schaamte, vergeving, verdriet, genezing en het terugnemen van je kracht verkent. We zien Annie graven in haar verleden, soms pijnlijke herinneringen opgravend met een volwassen perspectief, wijsheid en acceptatie van hoe al onze ervaringen bepalen wie we worden. Zorgvuldig gesequenced in een reis die luisteraars meeneemt van de eerste beïnvloedbare jaren en de verhalen die ons worden verteld (in woord of daad) naar de latere jaren waar zelfbewustzijn vastberadenheid ontmoet en uiteindelijk loslaat, hoewel niet zonder een vleugje aanhoudend verdriet.

Foto: Rod Capps

In het openingsnummer ‘My Eden’ worden we meteen getroffen door een levendig beeld van onschuld voordat nummer twee ‘Learning’ het verlies van de innerlijke onschuld schildert. ‘Two Different Things’ gaat in op ons vervormde realiteitsgevoel en hoe we afstand doen van onze macht, en maakt plaats voor het titelnummer, ‘How Can I Say This?’, waar we beginnen te zoeken naar de terugkeer van die macht. ‘The Punch’ werpt een pittige blik op het idee om ‘onze eigen ergste vijand’ te zijn en ‘My Father’s House’ onthult meer jeugdherinneringen op afstand en op zoek naar vergeving. ‘Dirty Little Secret’ en ‘The Silent’ duiken in de onderwereld van schaamte, terwijl ‘Riverbound’ de spreekwoordelijke hand is die uit de duisternis reikt en het masker afwerpt. Het verheven ‘Crowded’, met meer dan 20 stemmen die bijdragen aan het refrein, spreekt tot het besef dat we niet alleen zijn. De oplossing komt in de laatste twee delen, ‘Only Somtimes’ en ‘Yesterday’, waardoor je opzettelijk het gevoel krijgt dat de reis nog niet voorbij is … blijf op de hoogte.

Een volledig door vrouwen gesteund project verspreid over de VS en Canada, How Can I Say This? kwam tot leven met bijdragen van meer dan 40 artiesten wiens uitzonderlijke talenten piekten in een weelderig geluid, emotioneel geladen productie en vakkundig gemixt bij La Luna Recording & Sound in Kalamazoo, Michigan – eerst door Cynthea Kelley die de zaken goed van start laat gaan, daarna volledig afgewerkt onder het kunstenaarschap van Maggie Heeron, vervolgens prachtig gemasterd door Anna Frick van Ally Sound. Het album biedt overal verbluffende uitvoeringen, met name van The Accidentals (Sav Buist en Katie Larson), Tracy Grammer, Heather Pierson, Suzie Vinnick, Telisha Williams (Wild Ponies), Jenny Bienemann, Edie Carey, Louise Mosrie Coombe, Sue Demel & Deb Lader (Sons of the Never Wrong), en nog veel meer.

Format: CD, DL & STREAM
Label: Yellow Room Records
Release: 3 februari 2022

When They Fall by Annie & Rod Capps (2019)

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE