Don Antonio & The Graces – Colorama

“Colorama” is de 3e plaat van de wereldreizende, Italiaanse gitaarfanaat, voormalig Sacri Cuori, Don Antonio. “Colorama brengt het allemaal terug naar instrumentale muziek, spacey twang, tussen Italiaanse soundtrack, Amerikaanse en Afrikaanse woestijnen, borderlines en rare folklore uit Emilia Romagna. Zelfs vóór de release werd de muziek opgepikt door Netflix om het geluid te zijn van hun” Wanna , Fortune Seller: A TV Scam”-show.

Opgenomen en gecomponeerd met het Toscaanse duo The Graces, Piero Perelli op drums en Luca Giovacchini op gitaar, in Crinale, een studio die verdwaald is in de heuvels van Emilia Romagna, neemt “Colorama” een breed palet van wereldgeluiden, opgepikt in jaren tijdens touren, tot een sterk stilistisch sjabloon.

Voordat de wereld in 2020 tijdelijk stopte, toerde Don Antonio meer dan een decennium uitgebreid door de VS, het VK en Europa met zijn eigen filmmuziek, eerst met Sacri Cuori, gevolgd door de line-up van Don Antonio, waarbij hij ook Alejandro Escovedo ondersteunde (hun samenwerking op ” The Crossing” leidde ook tot optredens op CBS This Morning, Tiny Desk, BBC en meer), Dan Stuart van Green on Red, Richard Buckner en verscheidene anderen, live en op platen. Ondertussen scoorde hij een aantal films, documentaires en commercials, en verscheen hij ook in de Italiaanse serie “L’Alligatore”, waarin hij zijn eigen personage op het podium speelde.

“Mijn muziek is altijd muziek voor denkbeeldige films”, zegt Don Antonio, “en het was zo’n gelukkig incident dat deze plaat op het Netflix-verzoek stuitte terwijl het nog in het mixproces zat, en er toen een onderdeel van werd”. “Fortune Seller” is het waargebeurde verhaal van een tv-verkoper die een ster werd en vervolgens het middelpunt van een zwendel die eeuwen duurde en in de gevangenis belandde. “Wanna’s verhaal is ongelooflijk duister, diep, blij, verdrietig, tragisch, episch, alles, en het duurt bijna 30 jaar. Het was echt een uitdaging om er een geluid voor te vinden. Een leuke uitdaging”.

Don Antonio kreeg de opdracht om alle originele muziek van de serie te componeren, en ondertussen werden natuurlijk ook verschillende nummers van “Colorama” er onderdeel van. “Cinque Minuti di Te”, met de Italiaanse zangeres Daniela Peroni, werd het themalied, omdat de stemmingen perfect lijken te passen bij het Wanna-drama. Ook het afsluitende thema van de serie, “Lyle”, geïnspireerd door het personage van David Lynch’s “The Straight Story”, behoort tot de tracklist van “Colorama” in zijn kalme, ruimtelijke, bijna westerse setting.

“’Cinque Minuti di Te’ steelt een sfeer van de grote Italiaanse liedjes uit de jaren 60, vermengt het met een meer ballroom combo-stemming en creëert een mysterie met de teksten en Daniela’s stem. Het gaat over liefde en manipulatie, liefde en verlies van zelfvertrouwen, dromen die slecht zijn geworden. Eigenlijk is er een verborgen duisternis die perfect is voor Wanna”.

“Colorama” is Italiaanse wereldmuziek, zonder enige vorm van ‘happy toerist’ gevoel. Meer een ontdekkingsreiziger tintje, die tijdens zijn reizen ‘stukken’ oppakt, stukken die dan onderdeel worden van een persoonlijke identiteit.

“Alles wat ik doe is gebaseerd op muziek die ik heb ontmoet tijdens mijn reisdagen, dingen waar ik van hield, die langzaam in mijn taal werd opgenomen, zelfs vermengd met mijn lokale dialect, als onderdeel van een zich ontwikkelend DNA. Highlife uit Nigeria, blues, soundtracks, melodieën, het wordt allemaal een geluid in je hoofd. Wat er dan uitkomt is een mysterie, een mysterie dat ik nog steeds graag omarm.”

Bovendien is “Colorama” ook de terugkeer naar een ‘band’-manier om muziek, compositie en opname te benaderen. Piero Perelli en Luca Giovacchini hebben een flinke internationale ervaring, met hun band met zangeres Emma Morton tot samenwerking met Glen Hansard, Dana Fuchs, Maurizio Geri en anderen.

“Ik denk dat we echt een vrij unieke match zijn. De eerste keer dat we samen in een kamer zaten, hoefde niemand iets te zeggen, alles was al verbonden en in communicatie. Dit is magie, in muziek”. Een magie die bewaard is gebleven in het opnameproces.

“Het was van vitaal belang voor het geluid van de plaat, vooral na deze griezelige paar jaar, om de hele dag collectief in dezelfde kamer te zijn. Meestal in een zwevende omgeving als Crinale, waar elk moment van de dag in het teken staat van muziek. Dit is de enige manier waarop we willen dat onze muziek gemaakt wordt. We gaven absoluut de voorkeur aan stilte boven de verbinding op afstand. “Colorama” is onze manier om uit de stilte te komen”.

Don Antonio & The Graces kun je vinden op facebook.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE