Mississippi MacDonald – Heavy State Loving Blues

“Mississippi MacDonald vertegenwoordigt de volgende generatie geweldige gitaristen, die er zijn in de UK. … geheel authentiek, hij heeft het recht verdiend om de naam te claimen”. – Living Blues

Britse muzikanten hebben al lang een brandende passie voor Amerikaanse rootsmuziek en niemand minder dan de drievoudig genomineerde voor de Britse Blues Award, Mississippi MacDonald, die zijn bijnaam verdiende door op jonge leeftijd zijn liefde voor de blues te tonen. De gitarist/singer-songwriter met een met whisky doordrenkte bariton verspilt geen tijd aan zijn nieuwste album, Heavy State Loving Blues, waarmee hij een strakke Chicago Blues-berisping van ‘would be’-muziekfans op het door hoorn aangedreven openingsnummer ‘Howlin’ Wolf ”, Zijn punt benadrukkend met scherpe gitaarleads. Het achtste album van Mississippi MacDonald, zijn tweede op APM Records, is opnieuw geproduceerd door Phil Dearing (Eliza Carthy, Gretchen Peters, Kris Drever, Laura Cantrell) en bevat twee inspirerende covers en acht geweldige nieuwe originelen. Lucy Dearing op backing vocals, wiens soulvolle benadering veel tracks echte diepte geeft, is een opmerkelijke toevoeging.

Het titelnummer is een brok Hi Records Soul die zo uit de Al Green-catalogus had kunnen komen. De veelgeprezen zanger en telg uit Memphis Vaneese Thomas sluit zich aan bij MacDonald voor het vurige duet “Blind Leading The Blind”. Het uitstekende arrangement van Dearing speelt een rol op het ruime soulnummer ‘Heading South’ en het brandende ‘(I Ain’t Gonna) Lie No More’, aangezien beide smaakvolle blazerslijnen en keyboards bevatten die de smekende zang van MacDonald ondersteunen. en gruizige gitaarsolo’s.

De eerste cover is een pure samenvatting van O.V Wright’s “I’ve Been Searching”, van zijn Memphis Unlimited-album uit 1973, uitgebracht als een liefdevol eerbetoon aan MacDonald’s gospel-soulheld. De emotionele bluesballad ‘I’ll Understand’ laat hem diep graven in zijn zachtere kant. Het countrynummer ‘Trouble Doing The Right Thing’ van Zack Logan is hier opnieuw gemaakt als een relaxte blueswandeling. Het mysterieuze boekdeel ‘The Devil Wants Repayment’ heeft een lui bayou-gevoel en een vleugje voodoo-charme. In de albumnotities vermeldt MacDonald dat hij op een Fender Albert Collins Telecaster speelde, zo natuurlijk, dat hij ontroerd was om “Blues For Albert” te schrijven, waarop hij de oorsprong van zijn obsessie en toewijding aan de kunst belijdt als een blues-zegening om de set af te sluiten.

Mississippi MacDonald blijft de fakkel dragen als bluesman van de volgende generaties op alweer een sterk album. – Rick J. Bowen

Release: 27 januari 2023
Label: APM Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE