Teresa James – With A Little Help From Her Friends

Het songboek van de Beatles is op tal van manieren geïnterpreteerd en opnieuw vormgegeven, waarbij de Britse invasiepop is getransformeerd in bigbandjazz, bluegrass, funk, techno, klassiek en opera. Voor hun eigen diepe duik nemen de in Texas geboren en in Los Angeles gevestigde toetsenist Teresa James en haar band, de Rhythm Tramps, de muziek van de Fab Four mee op een magische muziektour van kust tot kust. With A Little Help From Her Friends, geproduceerd door Terry Wilson en Kevin McKendree, is een liefdevol eerbetoon aan de liedjes van The Beatles en de muziekstijlen van het grote Amerikaanse landschap van blues, roots en soul. Samen met haar partner, Terry Wilson, rekruteerde James twee nieuwe “Tramps” om hen te vergezellen op deze reis, de veelgeprezen producer en toetsenist Kevin McKendree en drummer Richard Millsap, samen met achtergrondzangers Lucy Wilson en Nicki Bluhm en een speciaal optreden van rijzende ster Yates McKendree.

De collectie van tien nummers opent met een door Texas Roadhouse doordrenkt “Ticket To Ride”, met McKendree op barrelhouse-piano. ‘Taxman’ van het album Revolver uit 1966 krijgt een volledige psychedelische behandeling van Haight Ashbury. “Don’t’ Let Me Down”, dat voor het eerst werd uitgebracht als B-kant, werd toegeschreven aan “The Beatles with Billy Preston”; hier strijken de Tramps de groove glad en voegen ze wat zuidelijke slide-gitaar toe. De diepe snit van Hard Day’s Night, ‘Happy Just to Dance With You’, is bijna onherkenbaar van het origineel, aangezien de Tramps het nieuw maken als een zoet Memphis Soul-nummer uit de jaren 70 met een vleugje B.B. King.

James discussieert met Yates McKendree over de met whisky doordrenkte versie van ‘Oh Darlin’, die beide de emoties van een klassiek bluesnummer naar boven halen. “You’ve Got To Hide Your Love Away”, oorspronkelijk een akoestisch nummer, krijgt een voller arrangement op smaak gebracht met vleugjes Motown en Philly Soul. Het moerassige gevoel van “Everybody’s Got Something To Hide Except Me And My Monkey”, lijkt meer op Muscle Shoals dan dat Abbey Road en Wilson een Duck Dunn-citaat onder de gitaarsolo gooien. McCartney ging voor het Motown-geluid toen hij in 1965 “You Won’t See Me” schreef; James and the Tramps geven het nummer een zwoele, verfijnde sfeer die de popranden gladstrijkt. Met succes weerspiegelt hun cover van Lennons “No Reply” uit 1964 het Brill Building-geluid uit hetzelfde tijdperk door invloeden van Latin, traditionele zwarte gospel en ritme en blues samen te smelten, waardoor dat bereikt wordt waar The Beatles vaak naar op zoek waren.

De slinkse swingversie van ‘Think For Yourself’ sluit de set af met James and the Tramps die één van George Harrisons eerste filosofische nummers, uitgebracht op het album Rubber Soul uit 1965, opnieuw verbeeldt als een Texas Blues shuffle. Beschouwd als de meest invloedrijke band aller tijden, is de muziek van The Beatles al 60 jaar bij ons. Ervaren muzikanten Teresa James en de Rhythm Tramps hebben ongetwijfeld die invloed in hun leven gevoeld en delen hun genegenheid met de wereld voor dit briljante nieuwe project waar haar fans en Beatles-fans dol op zullen zijn. – Rick J. Bowen

Release: 20 januari 2023
Label: Blue Heart Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE