The Gayle Harrod Band – Temptation

Een indrukwekkende trits van bluesvrouwen – Bessie Smith, Ma Rainey, Memphis Minnie en Sister Rosetta Tharp – regeerde de begindagen van de radio en de platenbusiness terwijl ze door het land stormden als bandleiders die hun eigen materiaal en populaire favorieten ten gehore brachten. Zichzelf vormend naar hun voorbeeld, Baltimore chanteuse Gayle Weaver Harrod leidde meer dan een decennium lang verschillende bands voordat ze enkele van de beste muzikale talenten in de Mid-Atlantische bluesscene samenbracht om The Gayle Harrod Band te vormen.

In de zomer van 2022 nam Harrod samen met haar co-schrijvers en bandleden, gitarist Stan Turk en drummer Chuck Ferrell, haar debuutalbum Temptation op in 38 North Studios, met producer Buddy Speir en engineer Sean Russell. Gastartiesten zijn onder meer gitaristen Jonathan Sloane, Sol Roots en Bobby Thompson; bassist Christopher Brown; en Brian Simms op piano en orgel. Producer Buddy Speir draagt ​​gitaar, slide, orgel en Wurlitzer bij. De all-star achtergrondzang is afkomstig van Mary Ann Redmond, Dusty Rose en The Voices of Faith van het First Baptist Church of Baltimore Choir. Ook te zien is Rachelle Danto op mondharmonica en The Beltway Horns: Greg Boyer op trombone, Brad Clements op trompet en Brent Birckhead op tenorsax.

De uitbundige “Sweet Memphis Man” en zijn pittige dancehall-beat openen de set, en als je ooit een nacht in Beale Street hebt doorgebracht, weet je precies waar Harrod het over heeft. Het volledige ensemble schittert op de krachtige oproep “Come On People”, waarbij Harrod ons allemaal aanspoort om “elkaar als zussen en broers te behandelen”. In de bump en grind blues, “Baby We’re Through”, vindt haar wat minachtende klinkende zang ondersteund door een schare gruizige gitaren en zware drums. Harrod neemt ons mee naar de mojo-driehoek voor het klassieke verhaal van de strijd tussen engelen en duivels voor het titelnummer ‘Temptation’. Het verhaal van een clandestiene liefdesaffaire, ‘In The Deep Dark Night’, swingt met tweedelijns flair, en laat de blazers knallen en het B3-orgel zweeft er tussendoor terwijl Harrod ons meeneemt naar de kerk op de levendige, met gospel doordrenkte ’two beats’ ‘Bring Me Along’.

Je kunt de krekels bijna horen tjirpen en de kikkers kwaken in de verte op de bitterzoete akoestische veranda achter Delta Blues “Waiting In The Shadows”. De hymne van zelfbeschikking, “Break”, heeft een meidengroepsfeer uit de jaren 60 dat contrasteert met de bedwelmende subtekst. Harrod neemt een standpunt in op de stuwende rocker, “You’re Gonna Miss Me”, en wordt sentimenteel op de tedere Americana-ballad, “The In Between”, met fijn slide-gitaarwerk. Harrod neemt ons mee op een filosofische en muzikale reis tijdens het complexe epische ‘God Laughed’ en sluit het album vervolgens af met oprecht advies aan een verloren geliefde op de met ruime tijd bedeelde ballad ‘Beautiful Friend’. – Rick J Bowen

Release: 24 februari 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE