Malcolm Strachan – Point Of No Return

De Schotse trompettist en medeoprichter van Haggis Horns, Malcolm Strachan, brengt zijn tweede soloalbum Point Of No Return uit, met een breed spectrum aan stijlen, van modale jazzgrooves tot Braziliaanse sambabeats, Latijnse ritmes tot filmische soundtrackvibes, en onderweg enkele prachtige ballads .

Point Of No Return is het tweede soloalbum van de Schotse jazztrompettist Malcolm Strachan op Haggis Records, de opvolger van zijn debuut About Time uit maart 2020, dat lovende kritieken en sterke radio-ondersteuning over de hele wereld kreeg. Opnieuw levert Malcolm een ​​album af met originele muziek die hij zelf heeft geschreven en met materiaal dat een breed scala aan jazzstijlen bestrijkt.

Als het eerste album een ​​beetje boog naar klassieke Blue Note Records-achtige jazz uit het midden van de late jaren zestig, doet dit album meer denken aan de jazzfusionalbums die Malcolms jazztrompetheld Freddie Hubbard opnam voor het legendarische CTI Records-label in het begin van de midden jaren zeventig. . Dezelfde op groove gebaseerde jazz waar soul- en funkbeats centraal staan ​​in het arrangement. Rotsvaste ritmes die complexe blazerspartijen en improvisatie met gemak over de top laten drijven. Het ensemblespel is sterk en de trompetsolo’s van de leider laten zien waarom hij al 20 jaar een van de meest gevraagde sessiemuzikanten in het VK is.

Strachan heeft opgenomen en toerde met Mark Ronson, Amy Winehouse, Corinne Bailey Rae, Jamiroquai, Martha Reeves and The Vandellas, Jess Glynne, The Craig Charles Fantasy Funk Band, Black Honey, The New Mastersounds, Abstract Orchestra en Blue Note Records jazz saxofoonlegende Lou Donaldson. Natuurlijk is hij ook oprichter en bestaand bandlid van de Britse funkkoningen The Haggis Horns.

De kernband op Point Of No Return zijn muzikanten die Malcolm al meer dan twee decennia kent en waarmee hij samenwerkte, vaak in The Haggis Horns, en de meesten verschenen op het debuutalbum. Die muzikanten die een welkome terugkeer maken zijn Atholl Ransome (tenorsax/fluit), George Cooper (piano), Danny Barley (trombone), Courtny Tomas (contrabas) en Erroll Rollins (drums). Nieuwkomers dit keer zijn oude Haggis Horns-gastpercussionist Sam Bell plus speciale gastvocalist UK jazz-zanger Jo Harrop, die non-verbale vocalen in Flora Purim-stijl toevoegt aan nummers één en drie. Drie nummers zijn voorzien van strijkers, gearrangeerd door Phil Steel, met alle strijkers gespeeld door Richard Curran. Een van de tracks is de prachtig aangrijpende ballad voor strijkers en trompet “The Last Goodbye” die zo uit een filmsoundtrack had kunnen komen en waar Malcolm in zijn solo diep graaft in zijn liefde voor jazzballads.

Point Of No Return van Malcolm Strachan zal zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van hedendaagse akoestische jazz met een klassiek jazzgevoel en voor wie houdt van de muziek van Blue Note Records en CTI Records en trompettisten Freddie Hubbard, Donald Byrd, Lee Morgan, Art Farmer en Miles Davis. Het wordt zonder twijfel een van de opvallenste Britse jazzreleases van 2023.

Release: 27 januari 2023
Label: Haggis Records
Format: CD / LP / Digital

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE