Polly Paulusma – When Violent Pitch Words Hurt

In 2003, weggestopt in haar tuinhuisje, nam de 28-jarige Polly Paulusma haar debuutalbum ‘Scissors In My Pocket’ op. Platenlabel One Little Indian pikte haar op en ‘Scissors…’ kreeg bij de internationale release in 2004 onmiddellijk lovende kritieken.

Paulusma werd de wereld rond gekatapulteerd, ondersteunde Bob Dylan, Jamie Cullum, Coldplay, The Divine Comedy, Marianne Faithfull, en speelde op Glastonbury, T in the Park en Cambridge Folk Festival.

Sindsdien heeft ze zeven albums uitgebracht en ‘Invisible Music: folksongs that influence Angela Carter’ van dit jaar is haar achtste. Het presenteert in muzikale termen het doctoraat dat ze onlangs heeft afgerond, en onderzoekt het belang van Carters volkszangactiviteiten op haar literaire output, en hoe ‘zangvolle’ figuren uit haar optredenservaringen naar voren komen in haar schrijfstijl.

Ze richtte in 2012 het indiefolklabel Wild Sound op, dat nu een folklabel is bij het nieuwe One Little Independent. Een negende album met Paulusma’s eigen nummers, ‘The Pivot on the Which The World Turns’ (‘Pivot’), stond gepland voor release in 2022, en het zusteralbum ‘When Violent Hot Pitch Words Hurt’ (‘Pitch’) in 2023 .

‘When Violent Hot Pitch Words Hurt’ is het nieuwste zusteralbum van Polly Paulusma, de titel een anagram van ‘The Pivot On Which The World Turns’, dat in september verscheen via One Little Independent folkdochter Wild Sound. Misschien wel haar meest kwetsbare begeleidende stuk tot nu toe, het onthult vroege demo’s, tekstwijzigingen, muzikale wijzigingen, concepten en zelfs gesproken woord-oorsprongsgedichten die aan de laatste opnames voorafgingen.

“De beste jonge Britse vrouwelijke singer-songwriter die de afgelopen 12 maanden opkwam” – Uncut

“Compleet, puur en persoonlijk” – MOJO

Release: 10 februari 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE