Hack-Poets Guild – Blackletter Garland

Op 10 maart brengt One Little Independent met trots het high-concept debuutalbum uit van de gloednieuwe samenwerking tussen drie van de meest unieke en prestigieuze stemmen van UK folk; Marry Waterson, Lisa Knapp en Nathaniel Mann. ‘Blackletter Garland’ van Hack-Poets Guild biedt twaalf fascinerende interpretaties en originele composities die ingewikkelde verhalen vertellen over geboorte, liefde, conflict en dood, met alle verbeeldingskracht van de folklore waarop ze gebaseerd zijn.

Geïnspireerd door historische ballads verjongt en herontdekt het trio deze verhalen, waardoor ze levendig tot leven komen voor een nieuwe generatie. Na een uitnodiging voor de Bodleian Library door Sound UK Arts, gaven de wegwerp-liedjesbladen (die ooit voor pence zouden zijn verkocht en de voorlopers waren van moderne nieuwsmedia) een zeldzaam inzicht in het verleden, terwijl ze een gevoelige snaar raakten met thema’s die nog steeds relevant zijn vandaag. De gevierde filmcomponist en multi-instrumentalist Gerry Diver hielp bij hun verkenning als producer en bij het toevoegen van nieuwe ideeën aan deze teksten uit het verleden.

Over de anekdotische LP heen worden garens gesponnen tegen een achtergrond van atmosferische strijkers, rustieke instrumenten en elegante vocale harmonieën die precies worden gebruikt om de slachtoffers net zo gemakkelijk te laten communiceren als de schurken. Het resultaat is een meeslepende en uiterst plezierige balans tussen traditioneel en eigentijds.

Getrokken door folklore, gewoonten, geesten, heksen en legendes, schreef Marry Waterson albumopener ‘Ten Tongues’, een gotische winderige schoonheid, naar een verhaal verzameld door de 18e-eeuwse Oxonian Percy Manning. “Vogels bouwen een nest in een rottende schedel, heerlijk donker maar ook hier zien we een cyclus van wedergeboorte”, vertelt ze. Gefascineerd door de oorsprong van idioom vertelt ‘Laying The Ghost’ over geesten die worden “voorgelezen” totdat ze klein genoeg zijn om in een doos te worden opgesloten en in een watermassa te worden gelegd – Marry’s poëtische teksten en buitenaardse stem waarschuwen als wateren drooglopen en het spookgehalte stijgt.

Marry bewerkte de teksten voor ‘Something To Love Me’ en ‘Be Kind To Each Other’ uit de Harding Collection in de Bodleian. “Dit is de taal van weleer, gevormd in mijn eigen hedendaagse melodieën”, zegt ze, en de gevoelens resoneren vandaag nog steeds, vooral op ‘Be Kind To Each Other’, met songteksten die het verlies van dierbaren beschrijven, extra aangrijpend na de gebeurtenissen van de laatste paar jaar. “Geen leugens, geen afgunst, geen kleinigheden, laat niets in de weg staan ​​om uw dierbaren dichtbij te houden, want de wereld kan een zeer wrede plek zijn”.

Zangeres, songwriter, multi-instrumentalist en BBC Folk Award-winnaar Lisa Knapp brengt haar vermaarde expressieve originaliteit naar de eerste single release van het album, ‘Daring Highwayman’, waarbij ze alle toespelingen op grootsheid vermijdt. Lisa levert een ontwapenende, brutale bijna gesproken stem om te animeren in dit doordringende verhaal. “Het idee van de struikrover als een soort Robin Hood-personage bestaat al eeuwen, en duwde zichzelf uit balladbladen en regelrecht de populaire cultuur binnen, wat echt intrigerend is. Ik dacht dat het een interessante plek zou zijn om te beginnen en ik denk dat het verhaal perfect past bij de gedurfde glamrock-behandeling die hier wordt uitgelokt door producer Gerry en drummer Laurence Hunt.”

In haar behandeling van de 17e-eeuwse polemiek ‘The Troubles of This World’ pleit Lisa’s schrille stem voor de strijd van de armen en de arbeidersklasse tegen de tirannie van de machtigen. “Toen ik deze reeks verzen voor het eerst zag, kon ik niet geloven hoe modern ze aanvoelden. Dit had vorige week geschreven kunnen zijn.” Vergezeld door Marry & Nathan in volledige harmonie en koortaken samen met schokkende strijkers, slaat dit nummer op de trommel om een ​​einde te maken aan ongelijkheid met evenveel ontroering nu als op elk moment in de geschiedenis.

Daarentegen vertelt Knapps emotionele behandeling van ‘Birds of Harmony’, met zijn volkomen unieke klankwereld, een betoverende oorsprongsmythe van de vogels van het bos. Een nummer toveren vol ruimte voor noten van spijt, verdriet, verloren liefde en gevonden liefde; de redenen die de vogels geven voor hun kleuren en de liedjes Lisa weeft twee historische deuntjes naadloos samen om een ​​zeldzame glamour van mystieke charme te creëren. “Deze verzen sprongen er echt uit voor mij, aangezien ik dit alleen ooit in fragmentarische vorm in een archief heb gehoord. Meestal worden vogels in zang gebruikt als voertuig voor menselijke verhalen, maar deze ballad presenteert zich als de vogels die voor zichzelf zingen als een soort ontstaansgeschiedenis, wat echt ongebruikelijk is en dat sprak me aan.

Nathaniel Mann, een prijswinnende experimentele componist, performer en geluidsontwerper, beschrijft ook de ware geschiedenis achter het plechtige nummer ‘The Devil’s Cruelty’, gebaseerd op de waargebeurde tragedie van George Gibbs die in 1663 door de duivel werd verleid vanwege zijn eigen leven. “Dit is een ontroostbare tragedie; en George Gibbs zou iedereen kunnen vertegenwoordigen. In het lied leren we dat George liefde, werk, geen schulden en een goede gezondheid heeft, en dat zijn buren denken dat hij best gelukkig is. Toch keert de duivel keer op keer terug om hem te verleiden zichzelf van het leven te beroven. Volksliederen verwijzen vaak naar zelfmoord, met door sterren gekruiste minnaars die pacten sluiten, zichzelf overboord gooien, zelfmoord plegen vanwege liefdesverdriet. Maar het is echt ongebruikelijk om een ​​account als dit te vinden, een account dat zo gemakkelijk kan worden geïnterpreteerd als iemand die ernstig worstelt met zijn geestelijke gezondheid. Voor mij is het verhelderend om dit waargebeurde verhaal van een Londenaar uit het verleden te horen en de aanwezigheid van deze problemen door de tijd heen te herkennen. Op de een of andere manier bevordert dat een grotere verbondenheid, begrip, empathie.”

Elders op het album ontleent ‘Hemp & Flax’ zijn titel aan hennepbeating, gezongen vanuit het perspectief van vrouwelijke gevangenen in de Bridewell-gevangenis en uitgevoerd met een hennepbeating-rem en hamer. Met ‘Meat For Worms’ wordt drastisch afgeweken van conventionele volkstonen. Deze oude existentialistische tekst dateert uit de 16e eeuw en wordt met een eigentijdse productie in een scherpe 21e eeuws focus gebracht om een ​​vervormde, automatisch afgestemde en in toonhoogte verschoven hymne te creëren.

Als een voorbeeld van hoe deze verhalen de wereld hebben rondgereisd, voordat ze worden gezien, blijven we achter met ‘Cruel Mother’. Deze specifieke versie van de verontrustende moordballad werd in 1916 in North Carolina verzameld door Cecil Sharp, op de zang van mevrouw Rosie Hensley. Met behulp van haar geplukte viool en minimale productie brengt Knapp’s gevoelige en grimmige stem gestaag dit aangrijpende verhaal over. Het constante refrein “all alone and aloney” is een opvallende toestand van de hoofdrolspeler, maar de herhaling ervan geeft een huiveringwekkend slaapliedje, in perfecte tegenstelling tot de immense duisternis en wanhoop die altijd aanwezig is.

Op ‘Blackletter Garland’ combineert het veelgeprezen trio een schat aan kennis en geschiedenis, op een album dat diep de passie, het onderzoek en de authenticiteit overbrengt die de schrijvers, dichters en hun verhalen verdienen.

“Ik zag de toekomst van volksmuziek. Het was een opwindende glimp van een alternatieve, frisse en vitale benadering van het presenteren van traditionele muziek” – FRoots

“Schitterende, meeslepende, subtiel gearrangeerde volksfabels [van Marry Waterson]” – Uncut

“De stem van Knapp is een openbaring… zowel puur als wild, vrij springend. Folk geleverd met lust en dreiging” – The Guardian

“[Nathaniel Mann’s] De uitvoeringen van Dead Rat Orchestra staan ​​krachtig op hun eigen vreemde benen… we lijken in een sprookje van Grimm te zijn gestapt” – The Wire

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE