Gwil Owen – The Road To The Sky

Gwil Owen is een singer-songwriter die acht albums onder zijn eigen naam heeft uitgebracht, twee albums als leider van The Thieves en twee singles op het Diesel Only-label, samen met talloze optredens op compilaties. Zijn liedjes zijn gecoverd door tientallen artiesten, waaronder Keith Richards & Levon Helm, Irma Thomas, Little Feat, Todd Snider, Sonny Burgess, Tony Price en Jack Ingram. Gwil heeft in de loop der jaren ook samengewerkt met een aantal andere artiesten, waaronder wijlen David Olney, Kevin Gordon, Will Kimbrough en Allison Moorer. Hij is een bekende visuele collagekunstenaar wiens werk is getoond op tal van locaties in zijn geadopteerde geboorteplaats Nashville, Tennessee.

Zanger, songwriter en gitarist Gwil Owen is een van de vele getalenteerde buitenstaanders die kijken naar de mainstream muziekbizz van Nashville, een doe-het-zelver die muziek maakt op zijn eigen voorwaarden. The Road To the Sky is Owens opvolger van het uitstekende Flying Dream uit 2020, en het volgt dezelfde geest met vleugjes rock, country en Little Feat-achtige funk. Owen wordt hier vergezeld door getalenteerde vrienden als multi-instrumentalist Joe McMahan, toetsenist Tony Crow en bassist Dave Jacques, en dat merk je aan de grooves. “When the Songwriter’s Gone” vertoont een paar Springsteen-achtige kunstjes binnen zijn glooiende backroads-sfeer en prachtig gitaarspel, terwijl “Ghost Town” rockt met briljante poëtische beelden. “Change” vertrouwt op minimale instrumentatie en Owen’s gruizige, twangy zang (denk aan Delbert McClinton) en het angstaanjagende, bluesachtige “Murder” doet denken aan Tom Waits. Owen gebruikt een vooraf opgenomen gitaarcoda van zijn overleden vriend David Olney om de prachtige ballad “She Does It All With Her Eyes” passend te accentueren. Owen is een begenadigd verhalenverteller en een charismatische tekstschrijver met een oor voor melodie en het vermogen om bedrieglijk complexe en weelderige soundscapes te creëren. Owen, een avontuurlijke, old-school tunesmith in de trant van Olney of Guy Clark, is een artiest die de moeite waard is om te ontdekken.

Release: maart 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE