Natalie MacMaster & Donnell Leahy – Canvas

Een kaal canvas zit vol mogelijkheden – net zoals het partnerschap van Natalie MacMaster en Donnell Leahy. Ze zijn twee van ’s werelds beste Keltische violisten: zij is een gerenommeerde, bekroonde soloartiest uit Cape Breton, Nova Scotia; hij komt uit de legendarische Leahy-familie uit Ontario, een intergenerationele muzikale act die de wereld rondtoerde. Ze trouwden in 2002, toen hun cumulatieve albumverkoop meer dan een miljoen bedroeg. Een powerkoppel was geboren.

Canvas is pas hun derde album samen. Ze benaderden het niet gebonden aan gemakkelijke patronen of gewoonten, maar als een leeg canvas. “Creativiteit komt wanneer er ruimte voor is”, zegt MacMaster. “Eén ding dat Donnell en ik in 2020 kregen, was de ruimte en tijd om creatief te zijn, om na te denken en te focussen en te ontdekken wat er in ons zat. Als een leeg canvas waren onze geesten helder, open voor de muziek die op het punt stond te stromen. Er waren geen beperkingen, regels, agenda’s, overwegingen. Zoals Donnell vaak zei: ‘Laat de muziek beslissen.’ Dus gaven we ons over aan volledige muzikale vrijheid en gooiden we patronen uit het verleden opzij. Met een paar uitdagingen onderweg was het een genot van begin tot eind.”

Rock, pop, Latin en klassieke invloeden komen naar voren op het nieuwe materiaal van veelal originele melodieën. Gasten zijn onder meer Rhiannon Giddens (zingt in het Gaelic op ‘Woman of the House’), Yo-Yo Ma (‘So You Love’), Brian Finnegan (‘Colour Theory’) en op ‘Choo Choo’, hun 17-jarige dochter Mary Frances Leahy.

Foto: Rebekah Littlejohn

Alle zeven van hun kinderen zijn essentiële onderdelen geworden van de liveshow, die centra voor uitvoerende kunsten in Noord-Amerika uitverkocht, vooral in de aanloop naar de kerstvakantie. “Aanvankelijk waren we huiverig om de kinderen te laten optreden. We waren bang dat de verwachtingen te hoog zouden zijn’, zegt Leahy. “Maar op een avond zetten we Mary Frances op het podium. Kort daarna wilde Michael spelen. Als kind speelde ik viool voor mijn ouders en mijn broers en zussen. Maar je moet op een gegeven moment in het spel komen. Voor mij was het spel het spelen van huisfeestjes. Onze kinderen zijn aan het oefenen en als ze het podium op komen en hun nummertje doen, is dat hun beloning. Ze voelen zich een deel van de tour en dat geeft geweldige voldoening.

“Ik was zo onder de indruk van Donnells familie,” zegt MacMaster, “van 11 broers en zussen die konden spelen en een familieband hadden. En hier doe ik nu bijna precies hetzelfde, soort van.”

Zoals elk geweldig huwelijk of artistieke samenwerking, hebben MacMaster en Leahy geleerd hoe ze het beste in elkaar naar boven kunnen halen. “Met Donnell moest ik dieper luisteren naar subtiliteiten in zijn muziek, zodat ik hem niet zou overspelen’, zegt MacMaster. “Ik moest ook proberen mee te rollen in zijn ritme. Dat gezegd hebbende, speel ik nog steeds in mijn Cape Bretonse stijl. Slechts ongeveer 40 procent van onze show spelen we samen. De andere 60 procent zijn arrangementen waarbij we elk om de beurt spelen of alleen spelen. “Ik denk dat ik het meest trots ben op Natalie”, zegt Leahy. “Ze is een musicalster, maar haar toewijding aan haar familie en aan mij is een kant die niemand te zien krijgt. Ze geeft zo. Bij haar is het nooit ‘nee’.”

Als je naar Canvas luistert, is de gemiddelde luisteraar misschien niet in staat om het verschil tussen hun twee stijlen te onderscheiden – en dat maakt ook niet uit, want hoe dan ook, je luistert naar twee van de beste violisten ter wereld. MacMaster en Leahy werken net zo dynamisch samen als apart, en daarom hebben ze fans als Shania Twain en de Chieftains, een publiek dat zich uitstrekt van Sydney, Nova Scotia, tot Sydney, Australië.

Waargebeurde verhalen in de entertainmentwereld (of waar dan ook) kunnen niet opmerkelijker zijn dan dat.

Format: CD, DL & STREAM
Label: Linus Entertainment
Release: 7 april 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE