Lynn Miles – TumbleWeedyWorld

Lynn Miles heeft haar reputatie verdiend als een van Canada’s meest formidabele songwriters, met meer dan 900 nummers geschreven en 15 albums uitgebracht tijdens haar opmerkelijke carrière. Ze heeft meerdere Juno Awards en Canadian Folk Music Awards in de wacht gesleept, heeft twee albums op nummer 1, gestemd door lezers van het tijdschrift Penguin Eggs, en haar liedjes laten coveren door een groot aantal artiesten, waaronder Claire Lynch op haar Grammy-genomineerde album North by South. Ze is een producer, professor en spreker in het openbaar, een toonbeeld van uitmuntendheid in alles wat ze doet. Je zou kunnen zeggen dat ze betrouwbaar is. De nummers op haar 16e album, TumbleWeedyWorld, gaan echter over onbetrouwbaarheid. Over wankele situaties. Over een tijd waarin overal scheuren in beginnen te komen.

“Dit zijn liedjes die aankomen op een moment waarop wereldwijde instabiliteit de kwetsbaarheid van persoonlijke relaties verlichtte. Ze gaan over vergankelijkheid (“I’m a lonesome drifting girl / In my tumbleweedyworld”). Over onverenigbaarheid (“I wish you were a night owl, too”). Over het verlorene (‘Johnny Without June’) en over het vertrek (‘Hide Your Heart’). Over hatelijke eindes (‘All Bitter Never Sweet’). Over hoe die eindes nooit kristalhelder zijn, over de complicaties van spijt (“All these years I’ve been carrying around this heart / There’s always been a tiny missing part / I couldn’t name it or maybe I wouldn’t dare / Cause I know I’d have to walk through fire to go back there”). Het zijn liedjes over het navigeren door de hindernissen van het leven, over het ontwijken van tumbleweeds, over het verlaten van vastgelopen situaties. Op het eerste gezicht zijn het kwetsende liedjes over twee mensen die dingen niet kunnen laten werken.“

Foto: Andrew Balfour & Whitney Lewis-Smith

Graaf echter dieper – zoals Lynn Miles doet – en ze gaan over elke soort relatie waar ‘Sorry’s niet genoeg zijn’.

TumbleWeedyWorld sprankelt, zoals we van Lynn Miles gewend zijn, van begin tot eind. Haar emotionele, empathische zang is gesitueerd in bluegrass-achtige arrangementen met knipogen naar pop en country. Omringd door eersteklas
instrumentalisten, blijft de stem van Miles altijd centraal, elke tekst met adembenemende helderheid en hartverscheurende emotie dragend, waarmee ze haar talent als zangeres en songwriter laat zien.

Als openbare spreker en schrijver spreekt Lynn Miles over geestelijke gezondheidsproblemen in de muziekgemeenschap – ze gaf een presentatie over muzikanten en geestelijke gezondheid op de Folk Alliance International-conferentie van 2019. Ze heeft meer dan $ 10.000 ingezameld voor goede doelen met haar “lelijke trui” -loterijen tijdens haar jaarlijkse “Winter / Christmas” -shows. Haar single “What If You Were a Refugee” zamelt geld in voor instanties die migranten helpen.

Collega-folksongwriter Ellis Paul zegt: “Lynn Miles heeft het soort stem dat erop staat dat je de auto aan de kant zet. Bel het radiostation. Wijzig uw nationaliteit. Koop een huis in Toronto. Ze is gezegend met zo’n adembenemend mooie, honingzoete stem dat het onmogelijk is om er niet verliefd op te worden. Het vaart langs de eb en vloedlijn van een begaafd gevoel voor melodie. Ze is het soort tekstschrijver dat elk hartzeer dat je voelt omzet in iets dat zowel mooi als pijnlijk is. Ze is ook buitengewoon grappig. Alsof ze een tegengif bij zich heeft om je tussen de nummers door te injecteren om je te genezen van de slangenbeet.

Format: CD, DL & STREAM
Label: True North Records
Release: 7 april 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE