Henrik Lindstrand – Klangland

De gewaardeerde componist en pianist Henrik Lindstrand presenteert zijn nieuwe album ‘Klangland’, dat op 10 maart uitkomt, opgenomen in Berlijn door ingenieur Francesco Donadello en gedirigeerd door Robert Ames van The London Contemporary Orchestra. Na de release van zijn veelgeprezen solopiano-trilogie voelde Henrik Lindstrand de behoefte om zijn visie te verbreden, en daarbij begon hij aan zijn meest uitdagende sonische reis tot nu toe in een poging om nieuwe instrumentale verhalen te ontdekken en manieren om emotie over te brengen door alleen geconcentreerde melodieën. Het is een jacht dat zijn muzikale carrière tot nu toe heeft bepaald, en op ‘Klangland’, zijn vierde studioalbum, nam hij een veeleisende benadering van het proces, gebruikmakend van een meeslepende 16-koppige strijkerssectie.

Over Henrik Landstrand:
Voor muzikant en componist Henrik Lindstrand duurde het veertig jaar, bijna tot op de seconde toe, om de cirkel rond te krijgen, en hij merkte dat hij weer voor de piano van zijn ouderlijk huis in Zweden zat. De eerste keer dat Lindstrand op die bank zat, was hij drie jaar oud. Deze keer was het weer een primeur: de opname van zijn soloalbum.

Tijdens deze circulaire beweging is Lindstrand erin geslaagd een even indrukwekkend als eclectisch cv samen te stellen, waarin een lange en diverse post-conservatoriumlijst van sideman-posities ertoe leidde dat hij werd opgenomen in de Deense act Kashmir, een van de meest prominente en geprezen bands van Scandinavië met zeven albums op hun naam.

Vaker wel dan niet duwde Lindstrands live- en studiowerk hem in de richting van multi-instrumentale rollen, wat een alternatieve benadering vereiste, waarbij het simpele en voor de hand liggende werd vermeden en abstracte klanken werden gezocht.

Na een pauze van de banddynamiek en in de nasleep van een intensieve reeks filmmuziekprojecten, voelde Lindstrand zich plotseling teruggetrokken naar de basis van de piano en ervoer hij een hernieuwde liefdesrelatie met dit, zijn eerste instrument.

In oktober 2017 bracht Henrik Lindstrand ‘Leken’ uit. Het is de naam van een meer in zijn geboorteland Zweden dat een speciale betekenis voor hem heeft (toevallig vertaalt Leken zich ook naar het spel in het Zweeds) en de keuze spreekt boekdelen. Het album weerspiegelt zijn filmische achtergrond en kan gedeeltelijk worden opgevat als een aanvulling op een niet-bestaande Lindstrand-documentaire, zoals blijkt uit de tracktitels, die praktisch belangrijke locaties uit zijn vorige en huidige leven geo-taggen. Het tweede album Nattresan werd in 2019 uitgebracht op One Little Independent Records en het derde hoofdstuk, Nordhem, kwam uit in 2020.

In 2020 componeerde Lindstrand de soundtrack voor het bekroonde computerspel LEGO Builder’s Journey. Builder’s Journey won de SPILPRISEN-prijs voor beste audio en beste beeld en ook voor mobiele game van het jaar bij de Golden Joystick Awards.

In 2021 kwam ‘Reimagined’ uit, een verzameling compositorische bewerkingen van enkele van de beste hedendaagse kunstenaars die er tegenwoordig zijn. Het bevat onder meer Anne Müller, Manu Delago, Tom Adams, Christina Vantzou, Alex Somers, Benoît Pioulard en meer. Hij bracht ook een boek uit met zijn materiaal, een selectie van 21 transcripties en arrangementen voor piano van zijn drie albums.

In het begin van ’22 wordt Kashmir hervormd voor zeven arena- en festivalconcerten in Denemarken.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE