Rhythm Krewe – Unfinished Business

De band uit Zuid-Californië, Rhythm Krewe, begon in 1990 als Floyd & the Flyboys, toen gitarist/zanger/songwriter Steve Zelman een negenkoppige blazersband samenstelde, bestaande uit eersteklas spelers op elk instrument. Credits lezen is als een Who’s Who van de muziekindustrie, inclusief artiesten die hebben opgetreden/opgenomen met Ray Charles, Santana, Tower of Power, The Temptations, Lyle Lovett, the Eagles, Brian Setzer en meer. De release van hun debuutalbum, Unfinished Business, bevat negen originele nummers geschreven door Zelman, evenals covers van nummers (opgenomen) door Johnny “Guitar” Watson, Professor Longhair en James Cotton, allemaal met uitgebreide hoornarrangementen en geweldige instrumentale uitvoeringen op een strook van traditionele blues, swing, jumpblues en soultracks.

De jumpbluesklassieker uit de jaren 50, “She Moves Me”, uit de Johnny “Guitar” Watson-catalogus opent het album met pittige blazersstoten die de aanbidding van Steve Z benadrukken en op het ritme opzuigen, terwijl we genieten van een ronde van pittige solo’s van hem en Jim Blazer op piano en tenorsaxman Chris Mostert. Gary Coppola stapt naar de microfoon voor de kruidige rhumba “One Hell For Another”, een smerig verhaal over de strijd van een hardwerkende man om vooruit te komen; in klassieke stijl doet hij een stap vooruit en dan weer twee stappen achteruit. De zompige gitaarriff van Steve Z vormt het palet voor de zuidelijke smaak met een nummer over liefde en toewijding “Little Bit Of Heaven.“ “Better Late Than Never” is een lieftallige blues over een man die tot over zijn oren verliefd is en iedereen aanmoedigt hetzelfde te doen. Coppola graaft diep in de pianogedreven 12 maten blues “Time Of Day”, getuigend van onbeantwoorde liefde die vrijelijk werd gegeven door zijn gekwelde ziel.

De band omlijst “She’s Murder” van James Cotton als een hete Chicago-shuffle die een gevaarlijk mooie vrouw afbeeldt, die door Steve Z’s hart sluipt voordat hij zijn zaak bepleit met een ijspriemachtige gitaarsolo. In passende stijl laten piano en gitaar ons kennismaken met Professor Longhair’s blues rhumba ‘Her Mind Is Gone’, om vervolgens een stukje te lenen van Albert King’s ‘Don’t You Lie To Me’, en ze te mixen met de speelse teksten die grappen over het eerlijkere geslacht. De vettige shuffle, “Prescription For Disaster”, vindt gastvocalist David Morgan die de rol speelt van de man die wat is aangedaan door een wellustige vrouw. Het met salsa doordrenkte ‘Wild Love’ bevat lekker drumwerk van Danny Pucillo, Jr. en gelikte orgelklanken van Jim Blazer. Het titelnummer, “Unfinished Business”, mixt alle elementen van big band blues samen: uitgebreide zang, groots gitaarwerk en heftige blazers voor een sudderende showstopper. Steve Z verzacht de stemming op de blues biechtstoel “Sweet Surrender” voordat hij en Coppola de microfoon delen voor het vrolijke “Monkey Toes” dat zachtjes swingend begint en zich opbouwt naar een Bo Diddley beat finale.

Schrijven en arrangeren voor een negenkoppige band is in elk genre een moeilijke taak. Trouw blijven aan de traditionele vormen van klassieke blues en soul is een werk van liefde en dat is wat de Rhythm Krewe met zwier op zich hebben genomen. – Rick J Bowen

Release: 3 maart 2023
Label: Rhombus Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE