Bart Ryan – Messenger

Bart Ryan heeft de gave om zijn wonden bloot te leggen, en wringt het met zo’n smeulende instrumentatie de emotie gewoon uit zijn ziel.” – American Songwriter

Toen Bart Ryans vijfde volledige album, Starlight and Tall Tales (Blackbird Record Label), in 2020 uitkwam, kreeg het lovende kritieken van muziekcritici in de VS en Europa. Ze namen niet alleen kennis van Ryans gitaar- en lapsteelspel, maar ook van zijn diepte en breedte als singer-songwriter. Blues Rock Review beschreef Ryan als “een indrukwekkende gitarist en een sterke zanger en Starlight and Tall Tales werkt vanwege zijn songwriting”, en American Blues Scene noemde het album “een ambitieus werk dat zelfverzekerd overgaat van met de ziel doordrenkte kracht naar grimmige intimiteit, verenigd door Ryans gruizige zang en zwevende gitaar en lapsteel.”

Nu volgt Ryan het op met Messenger, zijn eerste volledig akoestische album. Van het aanstekelijke feelgood ‘Street Corner Angel’ tot de politieke fabel ‘The Ballad of the Lizard and the Frog’, bvat Messenger tien originele nummers, de meeste vers geschreven, maar een paar zijn uit het verleden gehaald en opnieuw bedacht, waaronder “The Healer” en “Wanna Be” van Starlight en Tall Tales.

Gevraagd naar de titel van de nieuwe plaat, zegt Ryan: “elk nummer op deze plaat heeft een boodschap – een boodschap over liefde, lot, lust, woede, hoop… misschien wel allemaal tegelijk. Soms voelt een nummer heel persoonlijk aan, het is mijn boodschap. Soms voel ik me een doorgeefluik en komt de boodschap gewoon ergens anders vandaan. Hoe dan ook, ik ben de boodschapper.”

Foto: Stacie Huckeba

“Starlight… heeft nooit echt zijn moment gehad”, zegt Ryan. “Het had goede recensies, maar al het touren werd geannuleerd. Dat doet pijn. Tijdens de lockdowns deden we elke week of twee livestreams. Ik was het, Jim Evans en Jeff LeGore, die akoestische arrangementen speelden en Sexton Irish whisky dronken. Eric Craig van Blackbird zag ons en vond de akoestische sfeer cool, en ik had er altijd al aan gedacht om een ​​akoestisch album te maken.”

Als producer heeft Ryan gewerkt aan muziek voor films zoals de Oscar-winnaar The Descendants, maar hij bracht gestaag soloalbums uit, meestal gepresenteerd in volle versterkte glorie. Maar met Messenger pakte hij het op meerdere niveaus anders aan: “Ik stond vaak in de (late) ochtend op en ging meteen naar beneden om vocalen op te nemen – geen warming-up”, zegt hij. “Ik wilde dat de zang intiemer, directer en krasser zou zijn. Ik vond dat het beter bij het karakter van het album paste.”

Ryan’s aanzienlijke elektrische gitaarvaardigheden brachten hem ertoe om al vroeg podia te delen met meesters als Coco Montoya in bluesclubs in zijn geboorteland Los Angeles. Tegenwoordig schrijft, neemt en produceert hij vanuit zijn huis in Nashville. Ryan zegt gekscherend “het pad naar waanzin is om me op te sluiten in een opnamestudio met al mijn gitaren en geen vast schema.” Bij het opnemen van Messenger bracht hij zijn Collings mee, een herbouwde Harmony uit de jaren 60 “voor een meer puntig ‘Blues Box’-geluid”, een hooggespannen Guild en een Dobro-resonator. Het maken van een volledig akoestisch album bleek een goede uitdaging te zijn: “Met een akoestiek heb je extreem gevoelige microfoons die elk klein piepje oppikken.” Hij voegt eraan toe: “Arrangeren met alleen akoestiek is ook een ander universum. Het is een uitdaging om de verschillende gitaren verschillende rollen te laten vervullen en het nummer te laten vullen, en veel ervan zit ook in het mixen, maar het is echt geweldig.

Met Starlight en Tall Tales reeds uit, en Messenger gepland voor release op 24 maart 2023, is Ryan van plan om te toeren. Messenger wordt een onafhankelijke release en er wordt een Europese tournee opgezet via JohTheMa PROMOTIONS voor het voorjaar van 2023. “Iedereen heeft een pechverhaal van de afgelopen twee jaar. Maar als God het wil en het water niet stijgt, zal ik deze muziek begin volgend jaar aan de wereld laten horen. zegt Ryan.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE