Afton Wolfe – Twenty-Three

Het nieuwe mini-album Twenty Three van zuidelijke troubadour Afton Wolfe is de opvolger van zijn veelgeprezen debuut-LP uit 2021, Kings for Sale, die furore maakte aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Hoewel de titel van Twenty-Three meer is dan een toespeling op de kalenderdatum en het jaar van het ontluikende millennium, heeft het getal 23 ook een gerespecteerde geschiedenis die doordrenkt is van mystieke eigenschappen, zoals Wolfe uitlegt: “Het getal 23 is magisch, en als zodanig is het is belangrijk geweest in mijn muzikale reis, dus mijn waanvoorstellingen brachten me ertoe deze 5 (2 + 3) nummers samen uit te brengen met als doel alle magie die ik maar kon uit deze muziek te toveren“.

Terwijl vier van de vijf nummers op Twenty-Three eerder digitale services hebben bereikt, zijn ze op Twenty-Three voor het eerst gecompileerd tot een fysieke release. De ‘lone wolf’ onder de nieuwe hoofdstukken is de Memphis soul/Motown vertolkte ‘Cry’, die de nieuwste spirituele reis met openhartigheid doordrenkt.

Het nummer bevat een emotionele dreun met een vleugje gospel-doo-wop en bevat opzwepende vocale harmonieën van Melanie Dewey (Mello) en Regina McCrary van de McCrary Sisters, dochters van de baptistenprediker dominee Samuel H. McCrary, een van de oprichters van The Fairfield Four. Regina toerde begin jaren 80 een tijdje met Bob Dylan en verzorgde achtergrondzang voor baanbrekende albums van Carrie Underwood, Margo Price en Allison Russell.

Wolfe was heel blij dat het paar extra gewicht kon toevoegen aan de ernst van het sentiment: “Cry is een nummer dat tot stand kwam terwijl ik probeerde de woorden te vinden om een ​​vriend te troosten die zojuist een onvoorstelbare tragedie had meegemaakt, waarbij hij zijn vrouw verloor en de moeder van zijn drie dochters. Na dagenlang geprobeerd te hebben een zin of twee te schrijven om hem te sms’en, was dit nummer binnen enkele minuten volledig geschreven. Het is het meest emotionele nummer dat ik ooit heb geschreven.”

Geboren in McComb en opgegroeid in Meridian, Hattiesburg en Greenville, Mississippi, zitten de wortels van de Amerikaanse muziek in het DNA van Wolfe. Mississippi is de geboorteplaats van ten minste drie Amerikaanse kunstvormen: countrymuziek, bluesmuziek en rock-‘n-roll. Meridian is de geboorteplaats van Jimmie Rodgers, terwijl de Mississippi Delta de geboorteplaats is van de blues, en de eerste rock-‘n-roll-noten ooit gespeeld volgens intelligente muziekhistorici, kwamen uit Hattiesburg. Zijn muzikaal vormende jaren bracht hij door in en rond New Orleans, waar de vochtigheid van de Mississippi gecombineerd met de Cajun-kruiden, de jazz, zydeco, creoolse en gospelmuziek, met zijn Mississippi-roots samensmelten om resonantie en diepte toe te voegen aan zijn blues, country en rock invloeden.

Wolfe verhuisde in 2003 naar Nashville en raakte al snel in de ban van de ontluikende muziekscene in East Nashville. Behalve dat hij een vaste waarde is in de Basement East, Five Spot, Grimey’s, Dee’s Country Lounge en The Bowery Vault, is hij uitgenodigd om deel te nemen als één van de 17 van de jaarlijkse Tom Waits Tribute-shows die elk jaar in december plaatsvinden ter ere van Waits’ aankomst in het pantheon van de muziekgeschiedenis.

Format: Mini Album CD, DL & STREAM
Label: Grandiflora Records
Release: 5 mei 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE