Empyre – Relentless

Welcome to the new Empyre.

De Britse rockband Empyre, die onlangs getekend heeft bij Kscope, zal op 31 maart hun nieuwe album Relentless uitbrengen. Ze bevinden zich nu naast TesseracT, The Pineapple Thief en Envy of None, op een label dat eerder albums uitbracht van Steven Wilson, Porcupine Tree en Tangerine Dream. ‘Toetreding tot de Kscope-artiestenfamilie voelt als een bevestiging van ons als songwriters. We hebben een gevoel van geruststelling en we zijn er trots op er deel van uit te maken’, zegt Empyre-frontman Henrik Steenholdt. Alom beschouwd als een van de hardst werkende bands van de afgelopen jaren, werd Relentless opgenomen tussen pandemische lockdowns en tijdens de releasecyclus van hun vorige album (The Other Side). Opnieuw sloegen ze hun kamp op in Parlour Recording Studio, Kettering om op te nemen met Neil Haynes, voordat ze de mixtaken overdroegen aan Chris Clancy van Audioworks (Machine Head, That Damn Crows, Massive Wagons) – die het donkere, emotionele rockgeluid van de band heeft uitvergroot met een verheven diepe rijkdom.

Hun nieuwe single, het rock-epos, “Hit & Run”, valt op als een van de meest emotionele en krachtige nummers op de plaat, het gaat vergezeld van een filmische nieuwe video. In een reactie op het nummer voegt leadzanger Henrik toe: “Hit and Run gaat over terugkeren naar een plek die je ooit goed kende, het voorstellen alsof het in de tijd was bevroren, maar bij je terugkeer komt het besef dat terwijl de plek nog steeds krachtige herinneringen oproept er is in de loop der jaren zoveel is veranderd dat er niet veel meer mee te maken heeft. In het bijzonder gaat het over mijn terugkeer naar een stad in Denemarken waar ik woonde. Het is nogal een triest nummer, maar we voelden dat het sentiment erachter zich echt leende voor een warme, ietwat dromerige vibe uit de jaren 80, en dat is misschien wel iets waar we in de toekomst op willen voortbouwen.”

Foto: Rob Blackham

Het titelnummer Relentless van het album toont ook Empyre’s werkethiek en ethos, en muzikaal gezien zal het hardrocknummer resoneren met luisteraars in hun scene. “Relentless, althans in titel, weerspiegelt Empyre en ons niveau van toewijding en ambitie. Hoewel het album als geheel geen pure hardrock is, dachten we dat de beste manier om het te introduceren zou zijn met een opvallend en formidabel titelnummer, waardoor Relentless zich qua intensiteit de toon zet”, vult de band aan. ‘We schrijven arenarock en het spelen van arenapodia is iets waar we naar streven. Ik ben pas tevreden als ik op dat arena-podium sta’, vult Henrik aan. Met regelmatige vergelijkingen met Alter Bridge en Soundgarden gemuteerd met Dire Straits en Muse, is het duidelijk dat Empyre’s muziek is geschreven met het grote podium in gedachten.

Andere nummers, zoals Waking Light en Hit And Run, geven de meer commerciële kant van de band weer, met een warm, omhullend geluid, terwijl Forget Me het emotionele randje van het album laat zien, terwijl de angstaanjagende, delicate ballad zich opbouwt naar een euforisch einde, een nummer dat thuis zou zijn op het arenapodium. Sinds hun debuutalbum Self Aware in 2019 heeft Empyre drie keer de “Track Of The Week” van Classic Rock Magazine gewonnen naast een ‘High Hopes’-functie, terwijl Kerrang! hun geluid beschreef als “glad, groots en alsof de muziek is geschreven met behulp van een architectonische blauwdruk voor een arena”. Planet Rock kondigde de band aan als ‘Ones to Watch’ door de nummers ‘New Republic’ en ‘My Bad’ op een playlist te zetten en op basis van het optreden van Winter’s End 2020 boekte ze ze onmiddellijk voor de Planet Rockstock 2021 hoofdpodium.

Afgezien van hun hoge ambities en vastberadenheid, staat Empyre ook bekend om een ​​duister zelfspot en gevoel voor humor en hebben ze bewezen dat ze hebben wat nodig is om zich te onderscheiden van de massa door een boeiende, zij het verontrustende mix van melancholie, hoop en hopeloosheid te leveren. vaak binnen hetzelfde nummer.

Wat de Britse pers heeft gezegd over Empyre:

“Empyre zijn meesters geworden in het nemen van de formule voor Britse atmosferische rock en deze te doordrenken met hun arena-ready signature geluid” – Guitar World

“Sfeervolle maar pittige moderne rock” – Classic Rock

“Glad, uitgestrekt en zoals de muziek werd geschreven met behulp van een architectonische blauwdruk voor een arena” – Kerrang

Naast de release van hun aankomende album is de muziek van de band ook te horen geweest op de soundtrack voor de nieuwe Britse film ‘A Touch of Vengeance’ die nu uit is en beschikbaar is op Amazon Prime.

Empyre zijn:
Henrik Steenholdt: Vocals and guitar
Did Coles: Lead guitar
Grant Hockley: Bass
Elliot Bale: Drums

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE