Angelica Rockne – The Rose Society

De Californische zangeres Angelica Rockne brengt in mei 2023 haar tweede album The Rose Society uit. Rockne trok de aandacht van Loose met haar verrassende debuut Queen Of San Antonio. Het album, dat in 2017 werd uitgebracht, leidde ertoe dat LA Weekly haar aankondigde als beste countryzangeres van 2019. Dichter bij huis is Rockne al onder de aandacht gekomen van Uncut Magazine, die haar debuutalbum tot een van hun Americana-albums van de maand maakte en zojuist heeft opgenomen het openingsnummer van haar nieuwe album op Volume 6 van hun iconische en invloedrijke Sounds Of The New West-serie covermount-cd’s.

Nu, zittend tussen de boomgaarden van Corralitos, Californië, reflecteert Angelica Rockne op het recente verleden. Haar aanstaande album, The Rose Society, is nu al vijf jaar in een distillatieproces. “Het klinkt als een heel leven, maar het is in werkelijkheid even vluchtig als eeuwig geweest.” Het album werd in eigen beheer geproduceerd, met Oz Fritz aan het roer. Rockne deed een beroep op haar oude medewerkers Jason Cirimele op gitaar en bas, Cody Rhodes op drums en percussie, en een nieuwe vriend, Patrick McGee, op piano en orgel. De band refereerde aan alles, van Ethiopische jazz tot Stravinsky, terug naar folkstandaarden en iconische rock zoals Harry Nilsson’s Pussy Cats, geproduceerd door John Lennon. De arrangementen hebben een vloeibaarheid, de muziek leeft comfortabel in de ruimtelijkheid – bovenop een woestijnplateau of pastoraal land onaangetast door de mens. Ze namen op in een kleine studio in Nevada City, Californië in juni 2021. Rockne bleef het materiaal nog acht maanden vormgeven voordat zij een strategie ontwikkelde voor strijkersarrangementen met Scott McDowell, Graham Patzner en Lewis Patzner in Hyde Street Studios in San Francisco. .

Rockne’s debuut, Queen of San Antonio, werd meteen bestempeld als ‘kosmisch land’. Het diende als een ode aan een stad, een groep ride-or-die-vrienden en de levensstijl van de jaren 70 waarin ze leefden. Nadat ze als kind en jongvolwassene om de paar jaar was verhuisd, verkende ze het toen onthullende concept van blijven hangen. The Rose Society laat de grenzen van kosmische country vallen, de arrangementen zijn met hart en ziel aan het lied gewijd. “Age of the Voyeur” opent het album, terwijl piano en akoestische gitaar elkaar nabootsen en Rockne begint: “I miss you when you were a mystery.” Haar stem valt op door de bereidheid om zich bloot te geven, naakt, maar er komt een kracht door die bijna aangeleerd aanvoelt, zoals hoe we leren door chaos te navigeren. Desalniettemin is wat ten grondslag ligt aan en constant is een voortreffelijke tederheid. Rockne zinspeelt op haar tijd in Zuid-Californië: “Vóór de stad waren de engelen vrij om de illusoire serenade te brengen.” “In 2019 kwam alles tot een hoogtepunt”, herinnert Rockne zich. “Ik was net vanuit Oakland naar LA verhuisd en ik was bedwelmd door de stad.” Ze speelde in alle lokale trefpunten in Echo Park en Silverlake met een wisselende groep spelers. “Mijn interesses waren ineens hedonistisch, totdat het allemaal te nep aanvoelde. Waar ik ooit zo door werd verleid, begon me af te stoten.

Binnen een kleine acht maanden voelde Rockne zich genoodzaakt om weg te lopen. “Deze plaat illustreert een polariteit, desillusie enerzijds, vervulling anderzijds”. In “White Cadillac” proberen twee geliefden te begrijpen hoe ze kunnen overleven, gezond blijven en vrij blijven. Het titelnummer, “Rose Society”, begint met alle instrumenten die één melodielijn versterken. Even zou je voor de gek kunnen worden gehouden door de eenvoud van dit nummer, totdat we aankomen bij het refrein en de koorachtige vocalen uit de jaren 70 die Rockne ondersteunen terwijl ze “Pray for the light that we could never shine” uitroept. Al snel wordt duidelijk hoe gelaagd het album werkelijk is. Rockne is een eerbetoon aan de delen van onszelf die nooit werden gezien of nooit volledig aan het licht konden komen. “The Night Dreams of You” is Rockne op haar kwetsbaarst, “Als ik vrij, alsof het de laatste keer zou kunnen zijn, overwint alle liefde”. Haar toon triomfeert binnen een van melancholie doordrenkte plaat. Gesteund door een kwartet, gitaar en piano, allemaal met een intiem refrein terwijl ze reageren op de subtiele aanwijzingen van Rockne. “De liefde die hier heerst is grenzeloos”, licht Rockne toe. “Het is een liefde die niet te temmen of te dempen is; een liefde die bestaat zonder gehecht te zijn aan een entiteit, maar die alomtegenwoordig is.” Er is een innerlijk gevoel dat dit bevestigt, maar daar houdt het niet op.

“Ik werd verliefd op iemand, alleen waren we oceanen van elkaar verwijderd. We waren beperkt tot onze stemmen en poëzie, en dat stak me. Ondertussen zou Rockne op tournee gaan ter ondersteuning van Mariee Siou. Van Santa Fe tot Upstate NY, ze speelden in onconventionele omgevingen, elke show werd met intentie en eerbied gespeeld. Het duurde niet lang voordat het bestaan ​​van Rockne volledig was veranderd. “Het is alsof mijn leven me altijd uitnodigt om aan bepaalde zielsvereisten te voldoen, soms in een versneld tempo.” Binnen enkele maanden en een rondreis naar het Verre Oosten waren Rockne en haar verloofde zich aan het voorbereiden om hun eerste kind ter wereld te verwelkomen. Misschien is dat de reden waarom sterfelijkheid en “de geboorte- en doodsportalen” zo ervaringsgericht zijn in dit nieuwe werk. “In 2020 beviel ik thuis van mijn dochter midden in een natuurbrand in de buurt. Het vertrouwen dat het vereiste was aangeboren, tot diep in mijn botten. In The Rose Society van Rockne zijn we er getuige van hoe een moeizame reis voor velen gemakkelijk kan worden gemaakt door zichzelf toe te vertrouwen aan het universum. “Er waren een paar reizen door de onderwereld voor nodig en het illustere te doorbreken om tot een meer gerijpte versie van ware liefde en vrijheid te komen.”

Tracklist:
01 Age of the Voyeur
02 The Rose Society
03 The Distance is High
04 White Cadillac
05 Protection, Prayers and Vigilance
06 Crystalline
07 The Undoing
08 Path of the Rose
09 Ripe to Ruin
10 The Night Dreams of You

Release: 5 mei 2023
Label: Loose
Format: LP/CD/DL

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE