Dudley Taft – Guitar Kingdom

Cincinnati-gitarist Dudley Taft is een snaren monster die op de muziekschool van Berklee heeft gezeten en bracht zijn tijd door in grungebands uit Seattle, Sweet Water en Second Coming, en toerde internationaal en produceerde acht van zijn eigen albums en woont in een huis dat hij kocht van Peter Frampton. Het het is volkomen logisch dat zijn nieuwe album, Guitar Kingdom, een viering is van zijn grootste passie
“De gitaar.” De tien nieuwe tracks en een bonuscover zijn een weerspiegeling van zijn invloeden uit klassieke bluesriffs en stuwende rock met een vleugje metal en country.

Voornamelijk opgenomen in de thuisstudio van Taft die Frampton heeft gebouwd, wordt Taft ondersteund door cracker jack ritmesectie-spelers, Kasey Williams op bas, drummers Alex Dungan en Nick Owisanka, en keyboards met Andy Smith met backing vocals van Dudley’s dochter Ashley Charmae samen met speciale gasten, radiopresentator en bassist John Kessler en de beroemde percussionist Walfredo
Reyes, Jr.

“Black And Blues” opent de set met een van de eerder genoemde stuwende riffs en teksten die je mag verwachten van iemand die minnaar is van zijn trouwe gitaar. Taft vertelt zijn verhaal en geeft ons leuke, liefdevolle inzichten met de bron van zijn muzikale genegenheid, of verslaving als je het op ‘Old School Rocking’ wilt noemen. Hij roept zijn dame om naar buiten te gaan en plezier te hebben op ‘Oil And Water’, een gewaagde rocker met smaken van klassiek Deep Purple. De gepassioneerde ballad “Still Burning” is een verfijnde mix van blues en powerpop. Taft beschrijft zijn mantra op het titelnummer “Guitar Kingdom”, verklarend “Gitaar is een manier van leven, het is waar mijn geest leidt en het geeft me het gevoel dat ik leef.”

De ode aan een werkende man, Get Stoned, dendert mee met ingewikkelde drumfills van Dungan die overeenkomen met Taft’s gitaarleads, noot voor noot en het stampende ‘Favourite Things’, beschrijft de deugden van speelgoed en gereedschap waar Taft het meest van houdt – auto’s, gitaren en zijn beste meid. Prima akoestisch tokkelend opent hij het mediterende ‘Darkest Night’ en onthult een zachtere kant van de zelfverklaarde rocker. Het album komt snel weer op gang op het pittige “I Want More (Wild Young Days),” en zijn subtiele sociaal-politieke boodschap. De invloed van Seattle Rock is voelbaar op de zware psalm, “The Great Beyond”, met zijn grote drums en super fuzz gitaren.

Taft sluit Guitar Kingdom af door met een geïnspireerde lezing van Tinsley Ellis’ epos ‘A Quitter Never Wins’ kracht toevoegen aan het bekendste deuntje van de bluesman uit Atlanta. – Rick J Bowen

Release: 28 april 2023

  “Deze muziek is een terugkeer naar de onstuimige gitaarbanddagen van de jaren zeventig. De krachtige ritme   secties houden alles vast terwijl Dudley's gitaren een machtige strook door de ether snijden. De gitaarklanken zijn helder en scherp. Goed gemaakte productiewaarden zijn hier aan het werk. De geneugten van   luide, wilde gitaar-aangewakkerde brullende rock zijn hier om opnieuw te beleven. De muziek van Dudley zal je zeker raken en jou motor laten draaien.” - Blues Blast-Magazine
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE