Grainne Duffy – Dirt Woman Blues

Voor haar vijfde studioalbum, Dirt Woman Blues, waagde Ierse roots en fenomenale zangeres, songwriter en gitariste Gráinne Duffy zich ver van het Emerald Isle naar het zonnige Zuid-Californië voor een ​​groter, brutaler geluid. De drievoudig winnaar van de Blues Matters Writers’ Poll werkte samen met de Amerikaanse bluesrockgitarist Marc Ford, vooral bekend als voormalig lid van The Black Crowes, en creëerde een tandem gitaargeluid met haar man Paul Sherry, ook in haar band. Ze schakelden Gary Clark Jr’s Austin, TX ritmesectie in; drummer/percussionist JJ Johnson en bas/toetsenist Elijah Ford (de zoon van Marc) samen met Grammy-winnende producer Chris Goldsmith, Jimmy Hoyson, Sam Goldsmith, John Ginty en Peter Levin. De sessies leverden een verzameling van negen originele tracks op, gecomponeerd door Duffy en Sherry, gecentreerd rond Duffy’s angstaanjagende alt en een mix van songwritingstijlen van Keltische verhalen tot Delta Blues-poëzie en Laurel Canyon 70’s Rock.

De gitaaroverheersende rocker, “Well Well Well”, opent als een viering van zelfontdekking en kracht. Het titelnummer, “Dirt Woman Blues”, is een treurige maar verrassende compositie en gebruikt de klassieke elementen van heavy blues op een frisse en onconventionele manier. De luchtige “What’s It Going To Be?” spreekt over de ongebreidelde vreugde die liefde kan voortbrengen. Duffy houdt de romantiek vast gaand op “Running Back To You”, een swingend R&B-nummer in meidengroepstijl met moderne spierkracht. JJ Johnson drijft de tribale beat aan voor het Keltische toongedicht “Rise Above”, terwijl Duffy’s vurige zang haar naamgenoot Gráinne kanaliseert , de dochter van Cormac Mac Airt in de Fenian Cycle of Irish mythologie.

Ford levert een van die innemende gitaarriffs uit de zuidelijke harmonie als basis voor de groovende ‘Sweet Liberation’, een geweldige meezinger die soepel begint en uitgroeit tot laaiende boogie-jam. De makkelijk in het gehoor liggende “Hold On To You” heeft een Beatles-meets-Bonnie-Raitt-gevoel met grote piano-akkoorden, drumwerk in Ringo-stijl en soulvolle zang. American Blue Scene heeft Duffy genoemd als de opvolger van Rory Gallagher, gedemonstreerd in het opzwepende en uitdagende nummer “Yes I Am”, dat vindt haar moedig de fakkel kan dragen van de erfenis van de Ierse blueslegende. Een soepel, tokkelend akoestische gitaar leidt het album als afsluiter ‘Killycrum’, geschreven als eerbetoon aan haar huis in County Monaghan en gevoelens geïnspireerd door de groene weiden en het met drumlin bezaaide landschap, dat ook beïnvloedde de gedichten van Patrick Kavanagh.

Op deze baanbrekende release levert Gráinne Duffy een unieke mix van Ierse mystiek, soulvol zang, een geweldige groove, een buitengewone band en prachtig gemaakte teksten. – Rick J Bowen

Release: 19 mei 2023
Label: Blue Heart Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE