The Everettes – Soul Steps

‘Soul Steps’ is het tweede album van de in Berlijn en San Diego gevestigde band The Everettes, die al enkele jaren een insidertip zijn in het soullandschap. Enerzijds verwijst de titel naar de muzikale voetsporen die ze volgen, want hun dansbare muziek is geworteld in Northern Soul, Stax en Motown en met hun drie zangeressen brengen ze de magie van de meidengroepen uit de jaren 60 naar het heden. Aan de andere kant gaan de liedjes ook over persoonlijke ontwikkelingsstappen en de wegen en beslissingen die men moet nemen in het leven met zichzelf en anderen.

Met veel charme, sympathieke optredens en hun titelloze debuutalbum uitgebracht in 2020, hebben The Everettes zichzelf in de picture gespeeld bij een internationaal publiek en zijn sindsdien een vaste waarde op de gerenommeerde Baltic Soul Weekender. Hun handelsmerk zijn hun melodieën en de speciale mix van de drie karakters van hun hoofdrolspeler zangers. Er is Jess Roberts, oorspronkelijk uit het noorden van Engeland en nu thuis in San Diego, Californië, die al singles uitbracht op Acid Jazz en brengt met haar bluesy timbre veel power in het trio. Terwijl Katharina
Dommisch boeit met een zachte, heldere stem die doet denken aan Carole King of Karen Carpenter, terwijl de zang van Laura Niemeyer veel warmte en klassieke soulvibes met zich meedraagt. Daarachter staat een stevige band met een stuwende ritmesectie en puntig geplaatste blazers, hier en daar aangevuld met schitterende strijkers.

De nummers op ‘Soul Steps’ zijn nog volwassener dan op het vorige album en overtuigen door hun aanstekelijkheid en compactheid – bijna allemaal zijn ze korter dan drie en een halve minuut. Alexander Dommisch (gitaar, bas) en Maximilian Schubert (drums) waren voornamelijk verantwoordelijk voor de composities en arrangementen in samenwerking met de zangers, die vanwege de afstand soms zelfs in Zoom-sessies plaatsvonden. De muzikale invloeden gaan verder dan de klassieke soul & R’n’B uit de jaren 60 tot Beatlesque pop, 70s West Coast-geluiden en funk. Een van de sterke punten van het album is dat elk nummer iets heeft waardoor het opvalt, en allemaal samen presenteren ze het geheel als een eigen algemene geluid van de band. Producer Dennis Rux (Angels of Libra) uit Hamburg, die in zijn Yeah Yeah Yeah studio met analoge apparatuur de ritmetracks en zang opnam en ook de plaat mixte, speelde hierin een grote rol. Gasten waren onder meer disco-softrocker Joel Sarakula op toetsen en Jean-Luc Jossa (The Ruffcats) op percussie.

De opener ‘Into The Night’ is een orkestrale Northern Soul-track over op weg gaan naar het onbekende. ‘So Many Ways’ denkt ergens tussen Philly en Laurel Canyon na over de innerlijke overbelasting van het nemen van de zogenaamd juiste beslissingen voor zichzelf in het leven. Met klassieke Motown-pop en stuwende blazers helpt ‘Number Nine’ je voorlopig met jezelf in het reine te komen en besluit dat je in de eerste plaats goed voor jezelf moet zorgen. In ‘[Just give me the] Good Life’, gaat Jess vervolgens zelfverzekerd mee op swingende Britpop-referenties. In ‘Heads Up High’ reflecteert Laura op de ups en downs van een relatie en hoe je er samen sterker uit komt. Het nummer weerspiegelt dit ook in zijn muzikale vorm, beginnend als een ballad met beklijvende koperaccenten en een groovend middengedeelte. Katharina sluit de eerste kant af en vraagt ​​zich in een filmische shuffle uit de jaren 60 af wat te veel goedbedoelde adviezen met je doen, ‘who I am in a thousand lessons?’

De B-kant begint met de eerste single van het album. ‘Soul Thing’ is een stuwend R’n’B-lied over wat belangrijk is in het leven: een goed mens zijn. ‘Calling Out Today’ daagt innerlijke demonen uit met een angstaanjagende groove uit de vroege jaren ’70, terwijl de uptempo blues ‘Red Flags’ aanbeveelt zich ook te bevrijden van externe, giftige invloeden. Tot slot gaan de laatste drie nummers over interpersoonlijke relaties en hoe je er het beste van kunt maken: ‘Second Chance’ is een Motown-meidengroep shuffle met unisono zang, ‘Make It Right’ combineert suikerzoete melodieën met funky ritmes en ‘Forever True’ sluit de plaat stijlvol en soepel af met vet snarenspel.

„Soul Steps“ is een album dat de antwoorden op de vragen van onze tijd in de eerste plaats in zichzelf zoekt. Hoe kun je je leven maken gelukkiger voor jezelf en de mensen om je heen? Hoe groei je van je beslissingen, ook al zijn ze misschien niet altijd de juiste? Het gaat over emancipatie en geestelijke gezondheid. Over de kleine en grote stappen. En ze mogen ook naar de dansvloer leiden.

Verkijgbaar op vinyl. CD en digitaal

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE