Lil’ Jimmy Reed With Ben Levin – Back To Baton Rouge

Bluesmen Lil’ Jimmy Reed en Ben Levin zijn geestverwanten aan weerszijden van de carrière spectrum met de 23-jarige Levin in de zonsopgang van zijn bestaan en de 85-jarige Reed in zijn zonsondergang en toch ze hebben een prachtige synergie ontdekt door samen te werken aan materiaal dat ze allebei dierbaar zijn – “down home blues.”

Hun nieuwe set van tien nummers, Back To Baton Rouge, is een eerbetoon aan de regio waar Reed (geboren Leon Atkins in Hardwood LA) op groeide en verdiende zijn bijnaam Lil ‘Jimmy Reed door als tiener gitaar en mondharmonica te spelen op het Chitlin Circuit. Levin is een rijzende ster in de blueswereld van Cincinnati, die zijn pianospel heeft gemodelleerd naar het authentieke geluid van zijn helden zoals Professor Longhair, Pinetop Perkins, Otis Spann en Ray Charles sinds hij professioneel begon te spelen op 15-jarige leeftijd. Het paar kwam samen voor een nummer op Levin’s 4e album, Take Your Time en er ontstond meteen een band.

Het duo nam vijf covers en vijf nieuwe originelen op in WVXU studio’s, Cincinnati OH, met Levin’s vader/gitarist Aron Levin, bassist Walter Cash Jr. en drummers Ricky Nye en keizerin van de bluesdrums, Miss Shorty Starr. Uiteraard begint het album met een Jimmy Reed-melodie van de 50’s “Down In Virginia”, een gemakkelijke shuffle die ons terugvoert naar de noodlottige nacht waar Atkins zijn artiestennaam verdiende. Ben Levin was zo geïnspireerd door het naam-verhaal dat hij samen met Lil ‘Jimmy “They Call Me Lil’ Jimmy” schreef, als een biografische bluesshowcase, die met trots wordt gebracht. In de tongenbreker “Wish You Wouldn’t” wisselen Reed en Levin van solo’s over een diepe groove. Jimmy speelt een ijskoude lead over de boogaloo-beat op de groet die hij schreef voor zijn nieuwe vriend’s thuisstad “Cincinnati’s The Place To Be,” en de Levin’s volgden met een moderne uitvoering van de titelnummer “Back To Baton Rouge”, voor Reed als een authentiek Louisiana R&B-nummer in Fats Domino-stijl.

Er wordt gezegd dat rock-‘n-roll is uitgevonden toen pianospelers de Boogie Woogie speelden en drummers volgden hun voorbeeld. Een van die pioniers was Joe Liggins van de Honey Drippers, die Ben en Jimmy erkennen in een getrouwe bewerking van ‘In The Wee Wee Hours’. Het langzamen brandende “Engine Light” is weer een samenwerking van gelijkgestemde zielen, met de complexiteit van een diepe groove. De single van Jimmy Reed uit 1965, ” I’m The Man Down There “, kan dat wel hebben was een reactie op de hit “One Way Out” van Elmore James, en de jongens spelen de Big Boss Man two beat-conventie met overtuiging en vuur. Een tjilpende leadgitaar trapt het stiekeme ‘A String To Your Heart’ af, een diepe uitsnede uit de Vee-Jay Records-catalogus van Reed. Iedereen richt zicht nog eenmaaal op op de albumfinale, “Mailbox Blues”, een eerbetoon aan Baton Rouge’s favoriete zoon Slim Harpo.

Tot op heden heeft Lil’ Jimmy Reed in meer dan veertig landen over de hele wereld opgetreden. Terug naar Baton Rouge zou hem naar nog meer verbazingwekkende bestemmingen en ervaringen moeten brengen tijdens zijn zonsondergang jaren. – Rick J Bowen

Release: 19 mei 2023
Label: Nola Blue Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE