Lady J Huston – Groove Me Baby

Joyce Huston (uitgesproken als Houston) verdiende haar bijnaam “Lady J” terwijl ze studeerde aan Howard University als muziekdocent Hoofdvak Theorie/Compositie (Dean’s List). Haar debuutalbum, Groove Me Baby, is een weerspiegeling van alles
dat Huston is (zanger, songwriter, trompettist, dirigent, arrangeur en producer) en heeft dat bereikt in haar carrière die begon als een kinddanseres op shows met haar moeder Loyce Huston en leidde tot een reeks prijzen en spraakmakende optredens. Voor de grote productie met de twaalf nieuwe tracks schakelde Huston meer dan 30 muzikanten in waaronder vier gitaristen, drie drummers, verschillende bassisten, toetsen, vocalisten, een blazerssectie (inclusief Lady J) en het 18-koppige Jazz Edge Orchestra uit St. Louis ondersteunen allemaal haar vurige zang, trompet en bugelspel.

De eerste van negen originele nummers, geschreven of mede geschreven door Huston, de opzwepende homeblues, “Your Call”, opent de set met een explosie van die geroemde hoorns. Huston treedt in de voetsporen van de pioniers van de schunnige blues vrouwen als Ma Rainey en Bessie Smith, die niet op de seksuele revolutie hebben gewacht om hun lusten te uiten in het swingende ‘Mean Stud Lover’s Blues’. Haar moeder, Loyce Pickens [Huston], nam ‘I Want A Man Like That’, in 1963 op met de Chick Finney-combo, die Huston op een liefdevolle omarmd. “Tearing Me Apart” is een krachtige R&B-ballad die bijna 30 jaar in de maak is en het hartverscheurende verhaal is naar verluidt een waargebeurd verhaal. Een ander eerbetoon aan een mentor “Born Under A Bad Sign” wordt geleverd op een bitse manier maar met flair, Huston leerde werken als muzikaal leider van Blues Legend Albert King. Zoals zoveel songwriters, reageerde Huston op haar eigen manier op de pandemie door met droog komische blik “Corona, You make Me Sick!” optimistische kijk te geven op de crisis.

Lady J’s complexe arrangement/compositie van “Hide-Away” pronkt met de kracht en het bekroonde talent van het Jazz Edge Orchestra, dat het nummer in 2019 met Huston opnam voor een St. Louis Blues Society-compilatie. “Groove Me Baby”, het titelnummer, is een stuk klassieke soul met verfijnde sonische lagen en natuurlijk een stevige beat en dat roept beelden op van glinsterende dansvloeren en wervelende spiegelballen. Een stiekeme beat rolt bij ons binnen ‘Messin’ Round On Da Bayou’, een langzaam kokende funk met New Orleans-smaak, geïnspireerd door haar Vegas-drummer Jimmy Prima, neef van Louis Prima. Het pittige swingnummer “500 Pounds Good Gizzay” is een update van een showstopper uit haar moeders repertoire dat menig man zal doen blozen. Huston heeft twee bonustracks aan het project toegevoegd; een instrumentale versie van “Mean Stud Lover’s Blues”, bedoeld om anderen te inspireren om over het nummer heen te kijken en te verbeteren plus een live opname van Etta James’ ‘At Last’, die de breedte van Hustons dramatische bereik laat horen terwijl ze alles uit de kast trekt om de zaal plat te krijgen. – Rick J Bowen

Release: 19 mei 2023
Label: Earwig Music/Unisum Productions

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE