Kassi Valazza – Knows Nothing

Er groeit een cult-achtige fascinatie rond Kassi Valazza sinds de zelfuitgave van haar debuutalbum Dear Dead Days uit 2019, dat ze vorig jaar liet volgen met een verrassende digitale EP genaamd Highway Sounds. Ze zit vierkant in de voorhoede van nieuwe Amerikaanse songwriters die het geluid van countrymuziek versterken en verbreden terwijl ze toert met gevierde acts als Melissa Carper en Riddy Arman. De Southwestern-inwoner woont in Portland, Oregon, een broeinest van songwriters die albums produceren die zowel de fakkeldragers als de verbuigers van de Amerikaanse rootsmuziek zijn, en ze tekende onlangs bij Loose (Margo Cilker, The Handsome Family, Joe Pug).

Valazza’s aanstaande nieuwe album Kassi Valazza Knows Nothing is een betoverende verzameling liedjes die bungelen tussen beschermende magische talismannen, dromen vangen en glinsterend licht. Ze hypnotiseert luisteraars met een stevige, maar zachte stem en schilderkunstige songwriting doordrenkt met een onafhankelijke geest. Hoewel haar muziek een countryneef is van de Britse folk en doet denken aan grootheden als Sandy Denny (Fairport Convention) en Karen Dalton, baant een Zuidwest-Amerikaanse inslag zich een weg door deze plechtige, zoet gezongen melodieën als een kloof.

Op het komende album met 10 nummers verschijnen multi-instrumentalisten van Portland’s TK & the Holy Know-Nothings in wisselende rollen als Valazza’s begeleidingsband: Taylor Kingman (gitaar, bas, zang), Jay Cobb Anderson (mondharmonica, gitaren, pedal steel, bas), Lewi Longmire (pedal steel, piano, bas, trompet), Sydney Nash (orgel, Farfisa, cornet, Wurlitzer) en Tyler Thompson (drums). De wervelende psychedelia van de groep combineert met Valazza’s moedige en gracieuze vocale poëzie voor een uniek geluid dat als een plotselinge overstroming over de luisteraar spoelt, zwaar en zonder waarschuwing.

Albumopener “Room In The City” introduceert Valazza’s eenzame, maar toch nooit alleen op de wereld, met scherpe mondharmonica en wankelend orgel. Ze zingt over het verlangen naar huis van een reizende muzikant en een verre minnaar, met lyrische beelden van open luchten, fluitende winden en sepiakleurige rotsformaties:

Foto:Kait DeAngelis

“Did you think I’d be out here feeling lonely? / If I said I thought so too, it’d be a lie / When I talk to you it’s hard to be withholding / And I was born to chase this blue out of my eyes. / In the still, I often wonder about your breathing / I rise and fall to its rhythm late at night / Clay canyons turn to plaster in my grieving / And our ceiling overtakes the sky.”

Met behulp van de fysieke wereld om haar heen om metaforen vanuit de ziel te schilderen, neemt Valazza ons mee met haar geest en hart, altijd de moeiteloze verteller. “Watching Planes Go By” is een waarschuwend verhaal over de gevaren van stilstaan ​​in het leven en het accepteren van je eigen lot. Het nummer creëert een merkwaardige en kosmische sfeer van psychedelische folkrock terwijl Valazza nadenkt over de strijd om verder te gaan, “Autumn leaves turn to yellow / and green turns to jealousy / Watching days go by.”

Op ‘Corners’ met vingers die dansend en plukkend over de snaren van de akoestische gitaar gaan met beukende bas en twinkelende piano, terwijl een twangerende telecaster en een zacht achtergrondkoor als een stroom door een eenzaam vergezicht achter Valazza stromen. “The clouds move slower than they ever seemed to / Still, they find a way to pass me by,” she sings on her breezy lament about the longing that comes with an unhealthy love, “My friends, though, they wonder what I’m used to / To love a man who never treats me right.”

Terwijl haar reis afloopt met “Welcome Song” – het laatste Valazza-origineel van het album voorafgaand aan een perfecte afsluitende cover van Michael Hurley’s “Wildegeeses” – zit de spanning van de singer-songwriter’s bijna achter-de-beat van de band die duwt en trekt de luisteraar in een wervelwind van stream-of-awareness lyriek. Het openingsvers: “As I was laying on my floor / Hiding dreams from the t.v. / I heard a knocking at my door / While my eyes faked sleeping,”, schetst een ongerept mentaal en emotioneel beeld van zowel de fysieke omgeving van de verteller als hoe ze zich op dat moment voelt. Het is duidelijk dat elke regel die Valazza schrijft extreem zwaar weegt, elk eenvoudig woord is zorgvuldig gekozen en met intentie geplaatst.

Kassi Valazza Knows Nothing vangt de romantiek van countryzangers met de intuïtie van een realistische dichter. Door thema’s van liefde en verlangen te verkennen door middel van metaforen uit de natuurlijke wereld, slaagt Valazza erin om recht naar de kern van de menselijke ervaring te gaan, haar heldere liedjes vol heerlijk lome karakters die de hallucinerende soundscapes die haar band creëert achtervolgen.

Tracklist:
01 Room in the city
02 Rapture
03 Corners
04 Watching planes
05 Song for a season
06 Long way from home
07 Canyon lines
08 Smile
09 Welcome song
10 Wildageeses

Release: 26 mei 2023
Label: Lose
Formats: LP/CD/DL

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE